O noua campanie de ridicare a deseurilor electronice si electrocasnice

Ministerul Mediului (MM), impreună cu organizaţiile colective a producătorilor de echipamente electrice şi electroniceA�(Ecotic, Environ, Recolamp), continuă seria campaniilor naţionale de colectare a deşeurilor de ecghipamente electrice şi electronice de la populaţie, denumită "Marea debarasare", incepută in luna octombrie 2009.

Astfel, simbătă 14 martie 2009 se va derula prima campanie de acest gen din anul 2009.

Incepind cu luna aprilie a.c. se va tine cont de scenariul iniţial, respectiv, prima simbătă a fiecărei luni, deoarece s-a observat ca nivelul colectării este semnificativ mai mare, in condiţiile unei mobilizări la nivelul administraţiei locale şi operatori de salubritate, intr-un cadru deja cunoscut.

Evenimentul se va desfăşura după procedura din ediţiile anterioare ale campaniei: cetăţenii scot in faţa locuinţei deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), urmind ca autorităţile locale prin operatorii de salubritate să colecteze aceste tipuri de deşeuri şi să le transporte la punctele special amenajate.

La nivelul judeţului Botoşani sunt implicate două administraţii publice locale: Primăria municipiului Botoşani şi Primăria municipiului Dorohoi şi doi agenţi de salubritate: SC URBAN SERV SA Botoşani şi Direcţia de Servicii Publice Dorohoi.

Prima campanie de acest gen in judeţul Botoşani a avut loc in luna noiembrie 2007 cind s-a colectat o cantitate de 12 tone DEEE . In anul 2008 s-au derulat 4 campanii in care s-au colectat 17 tone DEEE.

In luna decembrie 2008 Asociaţia Colectivă ECOTIC a intreprins acţiuni marca "Marea Debarasare" şi la nivelul oraşelor sub 20.000 locuitori cit şi la nivel rural. Pentru judeţul Botoşani a fost ales următorul traseu: Frumuşica, Flăminzi, Cristeşti, Botoşani, Mihai Eminescu, Leorda, Dorohoi, George Enescu, Cordăreni, Vorniceni, Săveni, Vlăsineşti, Hăneşti, Mihalăşeni, Stefăneşti, Truşesti. Putem afirma că debutul acestor campanii in mediul rural, pentru judeţul Botoşani a fost promiţător, colectindu-se o cantitate de peste 3 tone DEEE, astfel exemplul dat de celelalte campanii mediului rural a fost unul pozitiv.

Avind in vedere faptul că ţinta de colectare in anul 2009 este de 4 kg DEEE/cap de locuitor, continuarea seriei campaniilor naţionale de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de la populaţie denumită oferă oportunitate cetăţenilor in a susţine colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Cetăţenii din municipiul Botoşani care doresc să predea către operatorul de salubritate echipamente uzate trebuie să sune la dispeceratul SC URBAN SERV SA Botoşani- 0231.517007- şi să furnizeze informaţiile necesare pentru ridicarea acestora din faţa blocului.

Cetăţenii din municipiul Dorohoi pot să predea echipamentele uzate la cele trei puncte de colectare (containere) existente situate in Piaţa Plevna, Piaţa Olinescu şi intersecţia str. George Enescu- str. CD Gherea, deschise intre orele 8-13.