Danut Prisecariu pentru Monitorul de Botosani: „La 100.000 de locuitori este loc de două mall-uri”

Omul de afaceri Dănuţ Prisecariu a investit 30 de milioane de euro in Botoşani şi susţine că nu renunţă la niciunul dintre planuri. Priorităţile sale sunt finalizarea lucrărilor la Hotel Rapsodia, continuarea lucrărilor la mall şi apoi investiţia in apartamente.

Rep.: – Sunteţi unul dintre oamenii de afaceri care investesc in Botoşani şi de la care botoşănenii au aşteptări destul de mari. Cum vă descurcaţi in contextul crizei actuale?

D.P.: – Nu există nimeni in Romania in momentul de faţă care să nu fie afectat de criză. Nimeni nu trăieşte intr-un glob de sticlă fără să interacţioneze cu ceilalţi. Orice cetăţean, fie că este om de afaceri, fie că nu, este afectat. Mai mult sau mai puţin, in funcţie de cit de prudent şi-a derulat afacerile pină in momentul de faţă. Şi eu sunt afectat, dar nu intr-un mod major, ca să fiu obligat să blochez vreo investiţie. Nici pe departe să intru in faliment, cum scriu oarecare fiţuici. in ceea ce priveşte mall-ul, contractul dintre noi şi Primărie este unul de parteneriat. Eu am ciştigat prin licitaţie un spaţiu pentru a construi mall-ul. Nu mi l-a făcut nimeni cadou, iar Primăria nu a investit niciun leu. Pină una alta eu am dat citeva miliarde (n.r.- lei vechi) Primăriei şi nu invers. Inginerii de la firma Veritas imi spun că temperaturile sunt scăzute noaptea şi se distruge ce se lucrează, de aceea am suspendat lucrările.

– Dar vi s-au mărit datoriile din cauza crizei?

– Spre deosebire de ce spun zvonacii, eu nu am construit mall-ul pe credit. Nu am imprumutat niciun leu, niciun euro, prin nicio societate de-a mea, pentru mall. Deci nu avea cum să mi se stopeze finanţarea. Au apărut probleme, cum că o firmă nu a plătit din august, din iulie, 50 de miliarde, 90 de miliarde… Eu trebuie să plătesc firma care-mi face un serviciu sau o lucrare. Ce face firma cu banii, nu e treaba mea. Dacă preferă să cumpere o maşină sau să se ducă in Franţa, in loc să-şi plătească subcontractorii, furnizorii, nu mă priveşte.

– Dar există intirzieri ale lucrărilor cauzate de criză?

– Mall-ul presupune două componente: construcţia propriu-zisă şi firmele din interior. Trebuie să le ai pe-amindouă pentru a deschide. Nu poţi să ai doar construcţia şi să n-ai firmele sau doar firmele. Ei, in condiţiile crizei, pentru că au scăzut vinzările foarte mult, o parte dintre firmele pentru care am insistat foarte mult să vină in mall au spus că nu mai pot deschide in acest an. "Mută deschiderea anul viitor, in martie, pentru că am nevoie de un rulaj pe care banca nu mi-l aprobă in acest an. Vreau să trec anul ăsta cu bine. Să mai exist şi la anul". Vorbim de firme din interior, dar şi de firme de afară, care spun că, dacă in Romania vor fi probleme mai mult timp, se retrag cu totul din ţară. "Uvertura" se va deschide, in proporţie de 99%, in martie anul viitor.

– Vor fi in mall şi firme din Botoşani?

– Aici am o mare rugăminte. Din Botoşani, se face o presiune foarte mare pentru firmele care să intre in mall. Sunt multe interese. Să nu mai facă nimeni niciun fel de presiune că niciun magazin alimentar, care va fi la parterul mall-ului, nu va fi din Botoşani. Va fi o reţea internaţională. Eu vreau ca mall-ul să fie un succes şi mi-e greu să fac succes cu o firmă sau alta locală, care nu are vizibilitate.

– Este posibil să schimbaţi parţial sau total destinaţia spaţiului?

– Eu am inceput construcţia in urmă cu un an şi o lună. 34.000 de metri pătraţi de suprafaţă construită. S-a lucrat foarte mult sau mai bine zis cit au putut firmele din Botoşani. Pentru că asta a fost rugămintea celor cu care am discutat cind s-a inceput, să folosesc firme locale. Nu-i schimb destinaţia. Nu fac birouri, apartamente, nu fac unitate medicală. Nu fac spital pentru municipiu. M-am săturat de cei care, cum se plictisesc, mai aruncă o informaţie. "Domnule, iţi spun eu sigur." Sunt ultimul care are decizia şi nu am nici cea mai mică dorinţă de a-i modifica destinaţia.

– Care este valoarea lucrării executate pină in prezent la mall?

– 12 milioane de euro. Nu-s doi lei. Sunt bani mulţi. Mai trebuie incă vreo nouă milioane de euro, maxim 10. Am peste 50% din investiţie făcută, deci orice bancă poate acorda un credit pentru continuarea investiţiei, pentru că asta intenţionez. S-au făcut săpături, structuri, hidroizolaţie, canalizări, asigurare utilităţi, parţial climatizare, hidranţi, electrice, 90% dintre ele lucrate cu firme locale. Cu Veritas şi Victor Construct şi alte firme mai mici specializate pe tip de lucrări. Au fost 300 de persoane pe zi in şantier, pină in ianuarie. Am achitat Primăriei şapte miliarde de lei vechi, autorizaţie şi taxe.

S-au turnat pină acum 16.500 de metri cubi de beton.

– Ce vă face să credeţi că soarta mall-ului va fi alta decit a celorlalte două magazine de mai mari proporţii ce au cam dat chix la Botoşani?

– Şi unul, şi celălalt sunt prea mici şi cu marfă mult prea asemănătoare. Oamenii se duc la un mall pentru a cumpăra citeva produse din diverse categorii şi economisesc astfel timp. in Botoşani afacerile se fac cam după ureche. Dacă s-ar fi apelat la specialişti investiţiile ar fi avut o altă soartă. in ceea ce priveşte mall-ul nu-mi fac griji. La 100.000 de locuitori este loc de două mall-uri.

– Din două in două săptămini sună cineva la noi la redacţie şi ne intreabă dacă aţi plecat in Canada. Ce se intimplă?

– Eu sunt rezident canadian. Dar soţia mea şi copilul sunt in Iaşi. Dacă mă duc in Canada stau o săptămină sau două. Iar referitor la Botoşani, vin aici cel puţin la două săptămini. Deci cine vrea să ia legătura cu mine, poate. Aş vrea să se termine cu zvonurile. Mă afectează ca imagine. Mă sună directorul unei bănci din Iaşi să mă intrebe dacă sunt in faliment şi plecat in Canada. ii voi acţiona in instanţă pe cei care mai şi publică aceste zvonuri. Am investit 30 de milioane de euro in Botoşani şi nu cred că voi scoate vreun leu peste ce-am investit in următorii 10 ani. Cu probe, nu cu vorbe. Din aceşti bani, peste 20 sunt in construcţie, deci, in mare parte, s-au dus la firme din Botoşani. Şi vă dau un exemplu. Şi cu toate astea se trezesc unii să facă tot felul de comentarii. Să facă mai intii ce-am făcut eu şi după aia să comenteze.

– Cum merg celelalte investiţii ale dumneavoastră din Botoşani?

– La "Rapsodia", vedeţi că lucrează peste 100 de persoane. Pină la sfirşitul lui aprilie vreau să fie gata restaurantul şi recepţia, iar pină in iunie vreau să fie finalizate parcarea subterană, centrul SPA, sala de conferinţe, cluburile. Lucrările sunt, insă, in intirziere cu şase luni. Nu din vina mea. Bani sunt. Toate firmele care au lucrat aici au primit banii la maxim cinci zile de la emiterea facturii.

– Putem vorbi despre un anumit grad de neseriozitate al firmelor din Botoşani?

– Nu neseriozitate. Nu sunt pregătite să lucreze la un anumit nivel. E greşeala mea că am ales pentru proiectare o firmă din Botoşani, care era obişnuită să facă mai mult case. Poate trebuia să aleg o firmă din Iaşi sau Bucureşti. Acum sunt in intirziere şi pierd bani.

– Aveţi şi o investiţie imobiliară in zona impărat Traian. Stagnează?

– Este o investiţie realizată in proporţie de 93-94%. Mai e de lucru o lună, o lună şi jumătate. Cum a inceput criza, am stabilit şi eu priorităţile, direcţiile către care imi gestionez lichidităţile, logistica. Tatăl meu nu are conductă de petrol acasă ca să fac rost de bani. Am stabilit că prioritate are restaurantul de la "Rapsodia" pentru contractele deja semnate pentru nunţi şi evenimente. Apartamentele mai pot aştepta o lună-două, pentru că nu am semnat contracte cu dată fixă. După ce termin "Rapsodia" continui mall-ul şi apartamentele. Şi in zona Arca am cumpărat un teren şi aştept să se ivească o oportunitate pentru a-l valorifica.

– Sunteţi invinuit de o relaţie foarte apropiată cu primarul Flutur. Cit v-a ajutat această relaţie in afaceri?

– Depinde ce inţelegeţi prin "relaţie foarte apropiată". Mă intilnesc cu primarul Flutur o dată pe lună. Este foarte apropiată? Nu mi-a pus piedici. Nu e un secret că investesc aici şi graţie lui. M-a incurajat, mi-a garantat că procedurile ce ţin de birocraţie se vor derula fără intirzieri inutile. Este unul dintre oamenii cinstiţi. Cunosc mulţi primari şi, deci, ştiu ce zic. Am fost in oraşe in care am spus ce vreau să fac şi mi s-a spus "comisionul este de 10%". Undeva in apropierea Botoşaniului. Aici nimeni nu m-a intrebat de comision. Şi apoi, eu nu am nevoie de susţinere politică pentru că nu lucrez cu statul. Nu depind de Consiliul Judeţean, de Primărie…

– Faptul că soţia primarului lucrează la societatea care deţine Hotelul "Rapsodia" este o intimplare, este o chezăşie a relaţiei de amiciţie pe care o aveţi cu primarul sau e altceva?

– Eu intii am cumpărat "Rapsodia". Am trimis aici o firmă specializată in "human research" pentru a analiza salariaţii şi a spune ce angajări trebuie făcute. S-au făcut interviuri şi unul dintre oamenii firmei era din Botoşani şi cred că o ştia pe doamna Flutur. Cind am inceput investiţia la mall soţia domnului primar deja lucra la "Rapsodia". Şi apoi, la privat nu merg chestii de genul "te rog angajeaz-o pe soţia mea, pe amanta mea, pe fiul meu". Banii mei ii cheltui pe oameni performanţi, nimeni nu-mi spune mie pe cine sau pe ce să-mi cheltui banii.