Cine ar fi crezut? Un botoşănean a compus melodia lui „Popeye marinarul”

samuelTema muzicală a celebrului desenat animat „Popeye marinarul” a fost scrisă de Samuel Lerner, un compozitor născut, la începutul secolului 20, în oraşul Săveni.

Samuel Lerner a venit pe lume la 28 ianuarie 1903 în Saveni și a emigrat în America, împreuna cu familia, imediat dupa ce împlinise șapte ani. Lerner a început sa fie cunoscut la New York, în anii ’20, prin melodiile pe care le compunea pentru spectacolele de vodevil, apoi, o data cu aparitia filmelor cu sunet, prin coloanele sonore pentru acestea.

like facebookMarele succes al carierei de compozitor a lui Lerner s-a consumat in 1933, cand muzicianul nascut la Saveni a scris tema muzicala pentru desenul animat “Popeye marinarul”, o productie a studiourilor Fleischer. Potrivit Wowbiz, popularul refren a fost compus de Lerner in doar doua ore si a insotit aventurile lui Popeye pana in 1957, cand s-a incheiat seria desenului animat. Melodia lui Lerner nu a disparut insa, figurand apoi in mai multe filme, spectacole TV si jocuri video ce l-au avut erou pe Popeye.

Samuel Lerner, care a continuat sa compuna muzica de film si de spectacole, a murit la 13 decembrie 1989, la 86 de ani. Pe piatra funerara a lui Lerner este imprimat chiar Popeye, cu o cutie de spanac in mana, alaturi de informatia ca Sammy este compozitorul melodiei “I`m Popeye the Sailor man”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *