Botoşăneni la Londra: stau la coadă pentru a cerşi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux

botosaneni care dorm la londraPozeaza in saracii Europei, cersesc cat este ziua de lunga pe marile bulevarde, iar noaptea sfideaza normele elementare ale bunului simt atunci cand dorm in zonele cu staif, din marea metropola.

Campania “Romania din Regatul Unit” vi-i prezinta pe romanii de sub cerul Londrei.

like facebookDintre toti saracii, ai nostri sunt singurii care stau prin parcuri, pe scarile unor hoteluri de lux, ori in fata vitrinelor cu produse exclusiviste. Ii vede o lume intreaga si se fereste de ei.

tigani londra2In vitrina unui showroom auto, sunt masini de sute de mii de lire, insa dincolo de geam gasesti ghemuiti, zeci de romani fara adapost. Isi fac culcus aici in fiecare noapte, pentru ca a doua zi sa aiba cel mai bun loc pentru cersit. De aceasta data, e un grup din Botosani. Au mai fost la Londra si s-au intors. Vara se muta in parcurile mari, din centru. Din pacate, pentru ei, capitala cu cei mai multi miliardari din lume nu reprezinta decat un trotuar rece si o mana intinsa.

Piata Marble Arch, zona zero a Londrei, ora 3 dimineata. Un loc cu hoteluri de 5 stele si magazine cu marfa de lux. In acelasi loc isi gasesc adapostul multi barbati si femei, toti plecati din Romania. Un politist detasat de la Suceava in marea metropola stie bine zona.

Politist: “Ia uite ca sunt si sub geam aici!

Sub vitrina unui magazin cu pretentii, e un urias dormitor. Sunt 3 grade peste zero afara si granitul de pe jos pare sa-I incomodeze pe cei care dorm inveliti din cap pana in picioare. Toti sunt romani. In zona nu gasesti niciun alt immigrant. Sunt ziua pe strazi la cersit, dar noaptea se retrag si nu deranjeaza vizual, asa cum fac alti conationali. Majoritatea sunt rromi plecati din zona Moldovei.

Grup de rromi: “Cautam de munca si nu vor sa ne dea. Am fost la centru de caritate si nu ne da. Am fost si nu mai sunt locuri.

Dorm pe cartoane, cu hainele cu cap si incaltamintea la uscat pe balustrade. In adaposturi pot locui doar pentru cateva zile si unele ONG-uri nu ii mai primesc pentru ca fura de la ceilalti imigranti.

Cersetor: “Eu nu mai pot de foame, te rog sa ma crezi. Nu am mancat nimic.

Spun ca deocamdata cersesc, pentru ca nu au gasit de lucru. Nu cunosc limba si nici nu au documente care sa ateste vreo pregatire. Si totusi viseaza sa aiba o slujba la …Curtea Reginei.

Cersetor: “Orice meserie cunoastem. Intelegi? Aici sunt cai, daca noi facem niste potcoave aici, nu ne mai lasa sa dormim, dar nu ne inteleg, nu vrea sa vorbim, a zis ca daca nu stim limba, noi suntem. Am venit aici pentru ca am auzit ca aici se plateste bine.

Spera sa fie platiti bine si dorm langa magazine din care stralucesc masini de sute de mii de lire sterline. Vara sunt de cinci ori mai multi, se imprastie prin pasajele subterane si prin parcuri. Politistii ii identifica si ii trimit inapoi in Romania. Raziile matinale sunt prezentate pe toate canalele de televiziune din Regatul Unit. Ii vad la televizor britanicii din toata tara, nu numai londonezii care trec zilnic pe langa Parcul Lane.

Cersetor: “Ce sa fac in Romania? Nu am nimic acolo. Aici macar am lire sterline si mancare.

Politistii de la Scotland Yard spun ca 90% dintre cei care dorm la Marble Arch sunt rromi si aproape toti se intorc in acelasi loc, dupa ce sunt trimisi in tara. Cei mai multi spera ca vor beneficia de ajutoare sociale. Sunt cel putin 15 in Marea Britanie, insa conditiile s-au inasprit in ultimii ani.

Wilkinson, sef operatiuni Scotland Yard: Numarul este atat de mare, cei pe care ii trimitem sunt inlocuiti de alte persoane care vad oportuintatea pentru ca ramane o bresa.

Pe strazi laturalnice, ii gasesti dormind in fata garajelor unor vile cochete, unde chiriile depasesc 12 mii de lire pe luna. Nu-i deranjeaza nimic. Pentru ei Londra inseamna trotuarul pe care ziua cersesc si noaptea se cuibaresc sub cuverturi oferite de oameni milostivi.

 

Sursa: ProTv

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com