Gina Puflea, medic la Maternitatea Botoșani: Au fost tumori de dimensiuni gigante care ajungeau la dimensiunea unei sarcini la termen

gina puflea ioan asafteiMedicii ginecologi de la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean trag un semnal de alarmă: tot mai multe paciente se prezintă la spital cu tumori de dimensiuni mari din neglijență. Gina Puflea, medic coordonator la Maternitatea Botoșani, spune că au fost și cazuri de tumori care cântăreau și 10 kilograme, pacientele având vârste de peste 50 de ani.

Au fost tumori de dimensiuni gigante care ajungeau la dimensiunea unei sarcini la termen.  În ceea ce privește tumorile chistice primele semne sunt tulburările digestive, o balonarea deosebită care trenează luni de zile. Un al doilea semn pentru tumorile de uter, respectiv pentru fibroame ar fi creșterea în dimensiuni a abdomenului, dar și tulburările menstruale.  Femeile ajung în stare gravă pentru că în general simptomatologia poate să nu fie zgomotoasă sau anumite organisme pot să suporte extrem de bine aceste tumori, iar în final să apară simptomatologia care să le aducă la medic”, a declarat Gina Puflea.

like facebookEa spune că în ciuda faptului că la nivelul județului se derulează un program de  screening pentru depistarea cancerului de col uterin, totuși femeile nu sunt suficient de informate.

Dacă ele ar înțelege și și-ar face o dată pe an testul Babes Papanicolau, nu s-ar mai ajunge la astfel de cazuri. Noi nu avem încă acea educație sanitară în care să ne prezentăm la medic pentru un consult profilactic”, a spus Gina Puflea.

Potrivit medicilor de la Maternitatea Botoșani, în ultima perioadă cancerul a fost depistat la femei de vârstă tânără, de 30-40 de ani. Ei mai spun că 99% din cazuri sunt însă tumori benigne care nu pun în pericol viața femeii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *