Trei persoane au căzut victime ale escrocilor prin metoda „Accidentul”. Poliţia reacţionează

ijp BotosaniÎn luna aprilie a.c., trei persoane din judeţul Botoşani au fost victimele unor înşelăciuni prin Metoda „Accidentul” . Prejudiciile create în dauna acestora însumează aproximativ 10.000 lei.

În perioada 18 – 27 aprilie a.c., trei persoane cu vârstele între 52 şi 84 de ani, din municipiul Botoşani şi comuna Durneşti, au fost înşelate de escroci care au pretins că sunt avocaţi ai rudelor lor, cu sume cuprinse între 900 şi 4.500 de lei.

În cele trei cauze, poliţiştii efectuează cercetări pentru identificarea autorilor şi tragerea acestora la răspundere penală.

like facebookMai mult, pentru a evita orice contact cu potenţialele victime, autorii continuă să apeleze la serviciile firmelor de TAXI, pentru a-şi duce la îndeplinire activitatea infracţională.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani.

 Suspecţii utilizează calităţi false (avocat, procuror, poliţist sau medic) şi solicită telefonic diferite sume de bani diverselor persoane.

Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie.

Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a suspecţilor.

Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi.

ATENȚIE!

Întotdeauna este un anunţ şocant, urmat de solicitarea unei sume de bani prin intermediul „avocatului”.

Ţintele predilecte sunt persoane în vârstă!

Ambele personaje implicate sunt extrem de convingătoare, având certe abilităţi de a induce o stare de panică şi sunt lipsite de orice scrupule!

 DE ŞTIUT!

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

 • În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
 • Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare:
  1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;
  2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
  Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
 • Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale!
 • De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
 • Unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă. De aceea, în niciun caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.

 POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ:

Dacă primiţi un astfel de apel telefonic, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să verificaţi dacă ruda în cauză a fost într-adevăr implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare).

În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale persoanelor implicate în eveniment (aşa cum v-ar putea spune „avocatul” de la telefon)!

– dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut totuşi să verificaţi veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;

fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;

nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com