Implinirea a 76 de ani de la infiinţarea Protecţiei Civile din Romania reprezintă o nouă ocazie pentru IJSU Botoşani să schimbe ţinuta specifică intervenţiei in situaţii de criză cu haine de sărbătoare.
In acest an, manifestările dedicate zilei de 28 februarie au fost organizate le sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al judeţului Botoşani.
Ceremonialul a debutat cu o slujbă de sfinţire a tehnicii şi utilajelor de intervenţie la dezastre oficiată de preotul militar Constantin Grădinaru.
Momentul a fost urmat de o şedinţă festivă la care au participat toate cadrele inspectoratului ocazie cu care au fost prezentate mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale şi Ordinul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.
In contextul zilei de 28 februarie la sediul inspectoratului s-a organizat Ziua Porţilor Deschise. Cetăţenii au avut ocazia să vizioneze in premieră echipa de scafandri, autospeciala pirotehnică achiziţionată la sfirşitul anului trecut din fondurile alocate de Consiliul Judeţean Botoşani, precum aparatura de detectare a elementelor pirotehnice, costumele de protecţie a personalului precum şi a utilejelor şi accesoriilor necesare minuirii, transportului şi depozitării muniţiilor neexplodate identificate pe teritoriul judeţului Botoşani.
Joi, 26 februarie, s-a organizat şi desfăşurat Cupa Protecţiei Civilela tenis şi minifotbal precum şi un concurs interactiv gen Cine ştie ciştigă, cu tema Protecţia Civilă in Romania, la care au participat cite un echipaj reprezentativ (5 membrii) din cadrul subunităţilor de intervenţie (Botoşani, Dorohoi, Săveni şi Truşeşti).
Cupa Protecţiei Civile la minifotbal a fost adjudecată de echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Echipajul Detaşamentului de Pompieri Botoşani s-a dovedit a ocupat locul I la concursul interactiv privind protecţia civilă şi intervenţia in situaţii de urgenţă.
Cupa Protecţiei Civila la tenis la categoria de virstă pină in 35 de ani a fost ajudecată de plt. Buţerchi Cornel (Detaşamentul de Pompieri Botoşani), de plt. adj. Constantin Mariniuc (Garda de Intervenţie Truşeşti) la categoria de virstă peste 35 de ani şi la dublu de echipajul format din cpt. Petru Pălimariu şi lt. Cristian Tudoruţă.
Prin expresia PROTECŢIE CIVILĂ se inţelege indeplinirea tuturor sarcinilor umanitare destinate să protejeze populaţia civilă impotriva pericolelor, ostilităţilor sau catastrofelor şi s-o ajute să depăşească efectele lor imediate, asigurind condiţiile necesare supravieţuirii acesteia (art. 61 din cuprinsul Conveţiilor de la Geneva din 2 august 1949 privind protecţia victimelor conflictelor armate).
In Romania, protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul Regal din 1933 sub denumirea de apărare pasivă avind ca scop să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorind eficacitatea atacurilor aeriene.