Anul acesta, pe 28 februarie, se implinesc 76 de ani de cind ProtecÅ£ia CivilÄ din Romania se dedicÄ nemijlocit cetÄÅ£enilor Åi valorilor materiale Åi spirituale aflate in situaÅ£ii dintre cele mai dificile, in caz de rÄzboi sau dezastre.
La cei 76 de ani de existenÅ£Ä protecÅ£ia civilÄ se prezintÄ ca o structurÄ flexibilÄ, capabilÄ sÄ asigure un climat de incredere Åi siguranÅ£Ä cetÄÅ£enilor, demonstrat de profesionalismul cadrelor pe timpul intervenÅ£iilor pentru inlÄturarea efectelor produse de dezastre. Acest lucru s-a realizat prin imbunÄtÄÅ£irea managementului apÄrÄrii impotriva dezastrelor, prin acÅ£iuni de identificare a surselor de riscuri potenÅ£iale cu urmÄri distructive majore asupra populaÅ£iei, infrastructurii Åi mediului, adaptarea Åi perfecÅ£ionarea bazei legislative in concordanÅ£Ä cu cerinÅ£ele integrÄrii in NATO Åi UE.
ProtecÅ£ia CivilÄ a luat fiinÅ£Ä prin Inaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 sub denumirea de "apÄrare pasivÄ" avind ca scop "sÄ limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaÅ£iei sau resurselor teritoriului, prin protecÅ£ie directÄ sau micÅorind eficacitatea atacurilor aeriene".
Conceptul de protecÅ£ie civilÄ a evoluat de la "apÄrare pasivÄ" la "apÄrare localÄ antiaerianÄ" in anul 1952, apoi "apÄrare civilÄ" in 1978 Åi "protecÅ£ie civilÄ" in 1996.
SchimbÄrile produse in societatea romaneascÄ intre 1996- 2004 au dus Åi la modificarea legislaÅ£iei in domeniu prin elaborarea LegiiA nr. 481/2004 care este in concordanÅ£Ä cu principiile, scopurile Åi obiectivele prevÄzute in Strategia InternaÅ£ionalÄ pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptatÄ de Adunarea GeneralÄ ONU precum Åi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene in domeniu.
ProtecÅ£ie civilÄ reprezintÄ un ansamblu integrat de activitÄÅ£i specifice, mÄsuri Åi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu character umanitar Åi informare publicÄ, planificare, organizate Åi realizate potrivit legii, in scopul prevenirii Åi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejÄrii populaÅ£iei, bunurilor Åi mediului impotriva efectelor negative ale situaÅ£iilor de urgenÅ£Ä, conflicte armate Åi inlÄturarea operativÄ a urmÄrilor acestora Åi asigurarea condiÅ£iilor necesare supravieÅ£uirii persoanelor afectate.
Dintre atribuÅ£iile protecÅ£iei civile se pot enumera : identificarea riscurilor existente in diferite zone; informarea Åi pregÄtirea preventivÄ a populaÅ£iei cu privire la pericolele la care este expusÄ Åi regulile de comportare; organizarea intervenÅ£iei in situaÅ£ii de urgenÅ£Ä; alarmarea populaÅ£iei despre iminenÅ£a producerii unui pericol; inlÄturarea efectelor negative ale dezastrelor Åi asanarea teritoriului de muniÅ£ia rÄmasÄ neexplodatÄ din timpul conflictelor armate.
MÄsurile de protecÅ£ie civilÄ se realizeazÄ din timp la diferite niveluri organizatorice, zone, localitÄÅ£i Åi cÄtre toate organismele cu responsabilitÄÅ£i strabilite prin lege. La nivelul judeÅ£ului BotoÅani coordonarea realizÄrii acestor mÄsuri este asiguratÄ cÄtre Inspectoratul pentru SituaÅ£ii de UrgenÅ£Ä "Nicolae Iorga" al judeÅ£ului BotoÅani prin Serviciul de ProtecÅ£ie CivilÄ.
In condiÅ£iile existenÅ£ei riscului producerii unor dezastre, cutremure, inundaÅ£ii, alunecÄri de teren, accidente diverse, epidemii, cetÄÅ£eanul are dreptul la protecÅ£ie care trebuie sÄ fie asiguratÄ de oameni competenÅ£i, desigur cu susÅ£inerea celor ce trÄiesc in zonele de risc.A Åi asta pentru cÄ o populaÅ£ie bine pregÄtitÄ va fi mai puÅ£in luatÄ prin surprindere de un eveniment inopinat, va acÅ£iona cu mai multÄ precizie Åi promptitudine Åi va reveni mai repede la starea de normalitate. Informarea Åi executarea corectÄ exerciÅ£iilor de protecÅ£ie civilÄ duce la reducerea stÄrii de teamÄ, nesiguranÅ£Ä Åi panicÄ a oamenilor, in cazul unei situaÅ£ii de urgenÅ£Ä Åi creÅterea increderea Åi respectul faÅ£Ä de autoritÄÅ£i.
Åi in 2009 Inspectoratul pentru SituaÅ£ii de UrgenÅ£Ä al judeÅ£ului BotoÅani va continua sÄ-Åi concentreze eforturile Åi resursele pentru a conÅtientiza, instrui Åi apÄra populaÅ£ia.