Reprezentantul elevilor în consiliul de administraţie va avea drept de vot

alegeri Consiliul Elevilor CN Mihai Eminescu BotosaniSenatul  a adoptat propunerea legislativă privind modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 care prevede că reprezentantul elevilor  va redeveni membru cu drept de vot în Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ din ciclul liceal şi postliceal.
Propunerea de lege a fost amendată în Comisia pentru educaţie a Senatului, în sensul că „în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, din cota rezervată părinţilor, un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani”.
like facebookO altă modificare adusă Legii educaţiei este aceea că preşedintele consiliului de administraţie are obligaţia de a convoca reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative din unitatea de învăţământ şi ai elevilor la toate şedinţele consiliului de administraţie.
Doina Federovici Până în anul 2011 elevii erau reprezentați în Consiliul de adminsitrație iar odată cu adoptarea legii educației acestora le-a fost luat dreptul de vot, elevii nemaifiind prezenți în procesul de luare a deciziilor în cadrul unităților de învățământ. Prezenta modificare legislativă este un important punct de plecare în democratizarea sistemului de învățământ. Elevii îşi vor desemna așadar democratic reprezentantul în acest for de decizie. În cazul unităţilor de învăţământ care nu au ciclu liceal, reprezentantul elevilor va avea statut de observator. Pentru realizarea proiectului de act normativ au fost consultate organizaţiile reprezentative ale elevilor din țară. În cazul acestui act normativ Senatul a fost Cameră decizională, iar legea își va urma traseul, mergând la promulgare la președintele României” a declarat senatorul Doina Federovici.
Legea are un caracter organic şi a fost adoptată de Senat cu 98 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi o abţinere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *