Taxa de salubritate majorată in instanţă

Direcţia de Taxe şi Impozite Locale poate trece la incasarea taxei de salubritate la nivelul stabilit pentru acest an. Hotărirea dată de instanţă in procesul Prefectură-Primărie este de partea municipalităţii.

Acţiunea a fost depusă la inceputul acestui an, după ce Consiliul Local (CL) a refuzat să revoce hotărirea prin care stabilea nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru 2009. Mărirea taxei, de la 3,25 lei pe lună, pe persoană, cit a fost anul trecut, la 4,25 lei, a fost gindită din considerentele acoperirii costurilor pe care le suportă societatea Urban Serv in efectuarea serviciului de colectare şi transport a gunoiului menajer. Maniera de calcul este prevăzută intr-o lege specială care contrazice, insă, prevederile Codului Fiscal ce interzice majorarea unei taxe locale cu peste 20% intr-un singur an. Primele critici asupra taxei de salubritate au venit in perioada electorală, din partea candidaţilor social-democraţi la alegerile parlamentare. La sesizarea acestora, Prefectura, in timpul mandatului lui Gheorghe Sorescu, a solicitat revocarea hotăririi de CL. "Taxa a fost stabilită legal. Criticile electorale nu ne interesează, iar acţiunea Prefecturii se inscrie in aceeaşi arie electorală. Ne vom judeca şi ne vom susţine punctul de vedere", declara toamna trecută primarul Cătălin Flutur.

Odată cu deschiderea acţiunii judecătoreşti, Primăria a fost nevoită să incaseze taxa de salubritate doar de la botoşănenii care işi exprimau dorinţa de a achita birul şi sub condiţia de a li se restitui diferenţa in caz că procesul se incheia cu un eşec al municipalităţii. De aceea incasările şi, implicit sumele virate Urban Serv au fost sub cele din perioada similară din 2008. "Avem o restanţă de un milion de lei de primit de la Primărie pentru serviciile efectuate la finalul anului trecut şi in primele luni din 2009", a declarat zilele trecute Gheorghe Pricopi, directorul societăţii de salubritate, adăugind că, dacă procesul dura cu citeva săptămini mai mult, se vedea obligat să lase munţi de gunoaie in platformele din municipiu.