Cazurile de tuberculoză, în scădere în județul Botoșani

Spitalul TBC Botosani
Spitalul de Pneumoftiziologie Botosani

Tuberculoza continuă să reprezinte un pericol permanent pentru populaţie, o problemă prioritară de sănătate publică a unui însemnat număr de ţări. Deşi în lume s-au înregistrat numeroase progrese în combaterea acestei maladii, aspectele inedite de ordin medico-social pe care le generează constant boala impun o fermitate fără precedent a măsurilor pentru limitarea şi, în final, eliminarea acesteia.

România este ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi înregistrate, în anul 2014, în România s-au înregistrat 14.938 de cazuri TB, din care peste 500 de cazuri sunt cu TB MDR/XDR. TB-MDR( tuberculoza cu rezistenta la doua dintre cele mai importante tuberculostatice) pune serioase probleme în controlul TB: dacă tuberculoza cu tulpini sensibile se vindecă în România în procent de peste 86%, cea cu tulpini rezistente la Izoniazidă si Rifampicină are şanse de vindecare destul de reduse, sub 50% .

În ultimii ani, România a înregistrat progrese importante în controlul acestei boli, incidenta globala a tuberculozei  scazand cu 50.6% (de la 142.2%ooo în 2002 la 70.2%ooo în 2014), iar mortalitatea TB cu 50.9% (de la 10.8%ooo în 2002 la 5.3%ooo în 2013).

like facebookPotrivit reprezentanților Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, în județ incidenta TB este, de asemenea, in scadere. În anul 2013 au fost inregistrate 408 de cazuri de tuberculoza dintre care 339 au fost cazuri noi iar 69 de cazuri au fost retratamente pentru esec , abandon sau cronici. In anul 2014 au fost inregistrate 383 de cazuri, dintre care 317 cazuri noi iar 66 au fost recidive cu retratament. In prezent , in primul trimestru 2015, sunt inregistrati cu TB 4 copii care urmeaza tratament si 57 adulti. De asemenea avem in evidenta 14 pacienti cu TB multidrog rezistenta.

Aceasta scadere a fost obtinuta pe rata constanta de depistare a cazurilor la peste 70% si a ratei de succes terapeutic a cazurilor noi pulmonare confirmate bacteriologic de peste 86%. In ciuda  acestor constatari pozitive, se mentine un motiv de ingrijorare si anume Tuberculoza rezistenta la medicamente.

Prevenirea tuberculozei se realizeaza in primul rand prin depistarea si tratarea prompta si corecta a tuturor bolnavilor care elimina prin sputa bacili Koch.

Tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru Guvernul României.

Ministerul Sănătăţii a aprobat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea controlului tuberculozei, printre cele mai importante fiind: majorarea bugetului anual acordat Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei în anul 2014 şi aprobarea Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei în România 2015 –  2020.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei este marcată în acest an, în ţara noastră, de adoptarea Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei în România 2015 – 2020 (document aprobat de Guvernul României la data de 25.02.2015), care are ca scop eliminarea TB ca problemă de sănătate publică în România până în 2050.

Intervenţiile incluse în Strategia Naţională 2015 – 2020 urmăresc asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare şi creşterea aderenţei la tratament pentru bolnavii cu tuberculoză şi în special tuberculoză multidrog-rezistentă, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pentru implementarea acestor intervenţii au fost identificate, pe lângă bugetul de stat, mai multe surse de finanţare externe. Una dintre acestea este reprezentată de Mecanismul Financiar Norvegian, o altă sursă de finanţare şi un partener care ne este alături de mai mult de 10 ani în eforturile pentru controlul tuberculozei în ţara noastră fiind Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Malariei şi Tuberculozei.

Pentru atingerea scopului final, eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică până în anul 2050, întreaga societate va trebui să se implice: de la Guvernul României şi instituţiile abilitate ale statului, la organizaţii neguvernamentale, societate civilă, presă, precum si intreaga populatie.

Sursa: comunicat Spitalul Pneumoftiziologie Botoșani

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *