Polițist botoșănean descalificat din concursul pentru șef al Inspectoratului de Poliție Suceava

uniforma politist si masina politieDupă ce le-au trebuit mai multe zile să numere candidaturile depuse pentru funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava şi, într-un final, să ne comunice că s-a înscris un singur candidat, după ce atunci când le-am cerut numele acestuia ne-au spus că e secret, pentru ca ulterior să aflăm că până şi singurul concurent a pierdut concursul înainte ca acesta să aibă loc, fiind descalificat, reprezentanţii Poliţiei Române se screm de aproape o săptămână să ne răspundă la o altă solicitare (făcută în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public).

Şeful Poliţiei Române confirmă: numele candidaţilor nu pot fi făcute publice

Le-am cerut să ne spună oficial, în scris, de ce singurul candidat a fost descalificat, după ce motivul transmis de şefa Centrului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Poliţiei Române, comisarul Ramona Dabija, potrivit căreia respectivul candidat nu a depus toate documentele necesare la dosarul de înscriere la concurs, ni s-a părut hilar. Adică, să aspiri la o funcţie de inspector-şef, de comandant peste poliţiştii dintr-un judeţ întreg, şi să uiţi să depui o copie după cartea de identitate ori nu ştiu ce alt document din seria celor scrise negru pe alb în anunţul de scoatere la concurs a funcţiei de şef al IPJ Suceava.

Între timp, de la Bucureşti ne-a venit şi răspunsul la reclamaţia administrativă făcută vizavi de răspunsul primit iniţial cu numele secret al candidatului.

Iar în răspunsul la reclamaţia administrativă, răspuns semnat chiar de şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, ni se arată că nu ne-a fost adusă nici o atingere a dreptului la informaţiile de interes public şi ni se explică în ce condiţii putea să ne fie comunicat numele candidatului: „numai dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare de date cu caracter personal”.

Potrivit legii, singura posibilitate e să acţionăm în instanţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), pentru a stabili judecătorii cine are dreptate. Lucru pe care îl vom face în perioada imediat următoare, contactând deja un avocat în acest sens. Chiar dacă între timp am aflat numele candidatului respectiv, prin sursele proprii, vom continua demersul în instanţă, pentru că suntem convinşi că la organizarea următorului concurs pentru funcţia de şef al IPJ Suceava răspunsul celor de la IGPR va fi acelaşi: candidaţii sunt „secreţi”.

Cine era candidatul şi de ce a fost descalificat

După ce s-au zvonit tot felul de nume, de la actualul şef al IPJ Suceava (cu  împuternicire), comisarul-şef Viorel Onea, la adjunctul şefului IPJ Botoşani, comisarul-şef Viorel Şerbănoiu, am aflat până la urmă numele candidatului misterios.

E de la Botoşani, are grad de comisar-şef şi lucrează la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Teritorial Botoşani. Numele său este Valentin Ştefan, iar în cursul zilei de ieri am reuşit să-l contactăm telefonic. A fost o discuţie scurtă, pentru că ofiţerul  ne-a spus că se află în străinătate şi nu aude prea bine ce îl întrebăm. A reuşit totuşi să ne confirme că el s-a înscris la concursul pentru funcţia de şef al IPJ Suceava. Şi de ce aţi fost descalificat? „Nu am îndeplinit una dintre condiţii, acea de a avea trei ani vechime în funcţii de conducere în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne. Am cerut o derogare şi nu au aprobat-o”, a explicat ieri comisarul-şef Valentin Ştefan.

like facebookCea mai importantă condiţie cerută la concurs: să ai „chemare”!

Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat pentru o astfel de funcţie sunt, pe lângă studiile universitare, cursuri postuniversitare etc., şi cele de a fi obţinut în ultimii trei ani calificativul de cel puţin „Bine” la evaluarea de serviciu/ aprecierea profesională individuală, de a deţine cel puţin gradul de subcomisar de poliţie, cel puţin cinci ani vechime în muncă, de a nu fi sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau pus la dispoziţie.

E curios totuşi de ce dintre atâţia ofiţeri cu funcţii de conducere din IPJ Suceava nici unul dintre ei nu s-a înscris la acest concurs pentru o funcţie care poate reprezenta cea mai importantă realizare a carierei unui poliţist.

Am găsit şi o posibilă explicaţie. Prin IPJ Suceava se vorbeşte că trebuie să ai „chemare” pentru o aşa funcţie, dar nu cu sensul de înclinaţie, vocaţie, menire – cum e la dicţionar. Nu, nu. Altă „chemare”! De sus, de la Bucureşti.

Iar toată această secretomanie a IGPR-ului nu face decât să întărească toate suspiciunile care planează asupra acestui concurs. Un interviu, de fapt, pe teme profesionale, cum scrie în anunţul postat pe site-ul Poliţiei Române.

Sursa: Monitorul de Suceava

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *