Deputatul Șoptică: Cadastrul- prioritate în agricultură pentru guvernarea PNL

soptica costel in parlamentDeputatul PNL  Costel Șoptică susține, prin declarația politică făcută, marți, în Parlament, că se impune realizarea cadastrului terenurilor agricole extravilane, la nivel naţional. El a spus că agricultura este considerată unul dintre elementele principale de creştere a economiei naţionale în viziunea Partidului Naţional Liberal, iar Programul de Guvernare cuprinde cele mai importante măsuri care să ducă la atingerea acestei ţinte.

Legile funciare de după 1989 au vrut să repare mari nedreptăţi făcute în perioada comunistă, dar ele au fost aplicate fără unele măsuri ce s-au dovedit a fi esenţiale pentru proprietari. Ancheta Structurală în Agricultură 2013, finalizată de Institutul Naţional de Statistică la sfârşitul lunii ianuarie 2015, arată că suprafaţa medie de teren pentru o exploataţie agricolă a ajuns la 3,6 ha în 2013. În Uniunea Europeană, suprafaţa medie a unei exploataţii agricole este de 14,2 ha; dacă ne comparăm cu Cehia, alt stat din fostul bloc socialist, cu o medie de 152,4 ha pe exploataţie, România este net surclasată. Pentru a elimina acest impediment din calea dezvoltării agriculturii – fărâmiţarea terenurilor -, Partidul Naţional Liberal a considerat că este absolut necesar să se concentreze pe realizarea cadastrului terenurilor agricole extravilane, la nivel naţional. Costurile acestei operaţiuni sunt total descurajante pentru proprietari, în foarte multe cazuri depăşind valoarea terenurilor ce ar fi trebuit să fie cadastrate. Pentru că terenurile nu pot fi vândute decât cu acte notariale şi, implicit, cadastrate, piaţa de profil nu a avut o evoluţie normală, cu consecinţe asupra dezvoltării agriculturii naţionale. Pe de altă parte, situaţia juridică a multor familii este încurcată, actele de moştenire fiind grevate de lipsa documentelor pentru terenuri”, a spus Șoptică.

El a adăugat că principalul obiectiv strategic al PNL pentru o agricultură durabilă în următorii 10 ani se referă la definitivarea cadastrului şi comasarea terenurilor agricole. Cum populaţia nu are bani pentru această operaţiune foarte scumpă, PNL a decis ca, atunci când va ajunge la guvernare, prima intabulare a terenurilor agricole să fie susţinută financiar de către statul român.

like facebookFondurile folosite pentru cadastru, mai spune deputatul botoșănean, pot fi considerate adevărate investiţii, pentru că ele vor sta la baza coagulării terenurilor şi la crearea unor exploataţii agricole competitive pe piaţa comunitară şi globală, care, la rândul lor, vor contribui la buget. Tot prin finalizarea cadastrului, se va rezolva şi problema juridică a terenurilor moştenite prin titluri de proprietate emise în baza legilor funciare.

Cea mai mare ameninţare pe care o generează lipsa cadastrului o reprezintă sistarea subvenţiile agricole comunitare din anul 2020, alături de imposibilitatea realizării unor proiecte de infrastructură. Agricultura României a cunoscut un salt semnificativ de la aderare şi până acum, tocmai ca urmare a sistemului de sprijin comunitar de care au beneficiat agricultorii. Lipsa subvenţiilor ar duce la prăbuşirea unei întregi categorii sociale şi devastarea finanţelor naţionale. De aceea, PNL şi-a stabilit ca principal obiectiv în domeniul agriculturii definitivarea cadastrului agricol. De doi ani încoace, PSD nu a mai făcut nimic ca să pună ordine în agricultură. Probabil este mai profitabil aşa pentru PSD! Personal, provin dintr-un colegiu preponderent rural, astfel că ştiu foarte bine care sunt realităţile agricole. Finalizarea cadastrului agricol va deschide multe oportunităţi pentru creşterea calităţii vieţii la sate. Pe de altă parte, voi fi foarte atent la evoluţia pieţei funciare pentru că rezolvarea problemelor juridice prin cadastrarea terenurilor va facilita şi cumpărarea de pământ de către străini, care vin în România cu avantaje financiare de care agricultorii români nu au parte. De aceea, dau asigurări că Partidul Naţional Liberal va lua măsuri pentru reglarea oricărui derapaj de la evoluţia normală a pieţei funciare, dacă se va impune”, a încheiat Șoptică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com