Transport ecologic, heliporturi, incubator de afaceri: proiectele Zonei Metropolitane Botoșani

colegiul director zona metropolitana 1Proiecte de domeniul fantasticului prezentate în ședința de Consiliul Director al Zonei Metropolitane Botoșani. Managerul de proiecte, Florin Egner, a vorbit, joi, de realizarea unor heliporturi  în comunele Stăuceni, Mihai Eminescu și Curtești, de extinderea rețelei de alimentare cu apă si canalizare in comuna Mihai Eminescu în satele Stâncești, Manolești, de construcția unor grădinițe în comuna Mihai Eminescu, în satele Cătămărăști Deal și Cătămărești Vale, precum și de realizarea unui Incubator de afaceri pentru persoane asistate social pentru îngrijire bătrâni, îngrijire copii, asistenți maternali. Creare de locuri de muncă pentru tineri aflați în șomaj în arealul Zonei Metropolitane, elaborarea circuitului turistic și promovare în zonele Ipotești, Stâncești, Baisa, Botoșani, Zosin, Tocileni, Agafton, Popas Cucorăni, asociat cu zonele Vorona, Coșula, dar și realizarea unui Centru social și de locuințe pentru persoane de vârsta a 3-a, creșterea nivelului de securitate în școli prin implementarea sistemului de supraveghere video, antiefracție și antiincendiu (BigBrother), la nivelul Zonei Metropolitane Botoșani sunt alte proiecte care se doresc a fi realizate în perioada 2015-2020 și care fac parte din Strategia de Dezvoltare a Zonei Metropolitane.

Am ținut cont de propunerile de dezvoltare pentru Arealul Botoșani-Suceava. Zona Metropolitană Botoșani își propune într-o perioadă de timp să fie eliminate aceste diferențe între metropolă, care este forul de dezvoltare, și localitățile din jur. La nivelul strategiei există cel puțin un proiect prioritar pentru fiecare comună”, a spus Florin Egner

like facebookTot în zona metropolitană se dorește a se realiza ”transport ecologic durabil” și vizează toate unitățile administrativ-teritoriale care fac parte din asociație.

O chestie importantă aici este acel tren între Botoșani și Suceava, care ne este propus nouă de Ministerul Dezvoltării și de către Asociația de Mobilitate Metropolitană. Este o propunere, există niște finanțări speciale, pentru că este ecologic”, a mai spus Egner.

Asigurarea gazului metan în cinci localități din zona metropolitană, realizarea unui incubator de afaceri la Răchiți, dar și realizarea unei complex sportiv de nivel european la Vlădeni sunt alte proiecte ale Zonei Metropolitane. Acestea ar urma să fie depuse spre finanțare spre finalul acestui an.

Avem semnale că undeva în vară, în luna iunie-iulie, ar trebui să avem aprobat acest plan operațional din care cam putea să finanță proiecte pe zona metropolitană. Asta înseamnă că ghidurile vor fi disponibile undeva în august-septembrie și ne va permite să adaptăm proiectele pe care le gândim și care sunt incluse în strategia de dezvoltare să le depunem spre finanțare spre finalul acestui an. Din păcate, au fost întârziate toate aceste demersuri la nivel de negocieri în Comisia europeană”, a afirmat primarul Ovidiu Portariuc.

Zona metropolitana are în componență municipiul Botoșani şi localităţile Bucecea, Vladeni, Mihai Eminescu, Roma, Rachiti, Stauceni, Baluseni si Curtesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *