Conferință aniversară, pe teme de mediu la APM susținută de cei mai mici jurnaliști ai orașului

buzz conferintaSala de ședințe a Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani a găzduit, duminică dimineață, o conferință mai puțin obișnuită în activitățile cotidiene ale instituției. Conferința a fost una pe teme de mediu în cadrul căreia a avut loc și o competiție de discursuri publice structurată pe două secțiuni de vîrstă, respectiv Junior și Adolescent. Mai exact, este vorba despre evenimentul aniversar al ziarului Buzz, singura publicație tipărită din Botoșani, scrisă de copii și adolescenți, la care au luat parte membrii redacției simpaticului ziar.

În afară de copiii-reporteri au luat parte și Cristina Kashyap de la Agenția pentru Protecția Mediului, profesoara Viorica Blânda de la Școala nr. 7 cu care ziarul Buzz colaborează, Radu Căjvăneanu de la Centrul Europe Direct Botoșani, precum și doi evaluatori, Simona Ghiga de la Asociația Rorec și Cristina Miron, în calitate de specialist în comunicare. Șapte copiii au particpat la secțiunea Adolscent și 3 la secțiunea Junior. La secțiunea Adolescent, participanții au avut de susținut un discurs public pe tema „De ce și cum colectez DEEE?” iar la secțiunea Junior cei mai mici au avut de realizat câte un desen cu tema „Cum protejez mediul înconjurător?”.

like facebookCei doi evaluatori au urmărit atât conținutul tematic al discursurilor, adică dacă participanții s-au documentat cu privire  la subiect, cât și modul de prezentare. Concluzia evaluatorilor a fost că misiunea lor a fost una ingrată deoarece toți participanții s-au pregătit și s-au prezentat bine, fapt pentru care pe locurile 2, 3 și pentru  mențiune s-au aflat câte doi participanți. Coordonatorul grupului de copiii-reporteri, Ioana Matfeev, a declarat ce a dorit prin această conferință.

„Ne-am gîndit la această conferință pentru că, așa după cum bine știți, un ziar nu e un grup muzical sau coregrafic, care să se afirme doar prin spectacole. Niște ziariști așa cum deja sunt și ei, chiar dacă mai mici, trebuie să surprindă, să găsească mereu ineditul, așa încât am zis că o conferință aniversară este firesc. Și cum colaborarea noastră cu Asociația Rorec este una foarte frumoasă de câțiva ani, am axat-o pe tematica de mediu. Copiii s-au prezentat, toți, neașteptat de bine, aș spune chiar că mai bine decât o poate face un om mare în fața unui public. Sunt copii buni care, dacă se vor ține de treaba aceasta, vor avea numai de câștigat”, a declarat Ioana Matfeev, președintele Asociației Buzzmedia.

Interesant în tot evenimentul este că sarcinile pentru punerea în aplicare a evenimentului au fost realizate tot de copii. Alexandra Ciotir de doar 13 ani a prezentat evenimentul, Mădălina Brumă de 13 ani a fost cameraman, Marius Galan de 14 ani a fost cel care a dat o mână de ajutor la partea tehnică a evenimentului.

Competiția s-a finalizat și cu un palmares chiar dacă deliberarea a fost una foarte grea. Așa cum au spus și cei doi evaluatori, departajarea a fost dată de gradul de emoție și orginalitatea fiecăruia. La secțiunea Junior, locul I a fost câștigat de Ana Maria Boghean de 9 ani, iar la secțiunea Adolescent, Karina Todireanu de 13 ani, care a compus o poezie special pentru tema conferinției. Ea a avut avantajul că la final, după ce a recitat poezia, a improvizat un mesaj pe care l-a spus fără emoții.  Ceilalți câștigători la Secțiunea Adolescent au fost Denisa Sandu – 12 ani, Georgiana Mutu-13 ani, Ana Iftodeanu -11 ani, Ilona Dănilă, Ramona Lupu și Paula Ifrim. La secțiunea Junior, ceilalți câștigători sunt Mario Galan și Maria Aniței.

Competiția de discursuri publice a fost intercalată cu câteva urări pe care le micuții reproteri le-au obținut de la personalitățile orașului printre care îi amintim pe prefectul Costică Macaleți, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Cristian Achiței, viceprimarul Cosmin Andrei, fostul primar Cătălin Flutur, directorul Bibliotecii Mihai Eminescu, Cornelia Viziteu.

Mai trebuie precizat că ziarul Buzz a primit, cu aceast ocazie, un trofeu și un cuptor cu microunde din partea Asociației Rorec pentru colaborare și promovarea activităților de mediu în suplimentul BuzzVerde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *