Centrale scumpe impuse de UE

centrala termicaBotoşănenii care-şi încălzesc locuinţa folosind centrală termică pe gaz trebuie să ştie că, din toamnă, intră în vigoare noi reglementări în domeniu.

Astfel, de pe 26 septembrie, în România, devine obligatorie folosirea centralelor cu condensare, mai economice, dar mai scumpe. În municipiul Botoşani ar fi aproximativ 25.000 de posesori de centrale.

Centralele cu condensare reutilizează o parte din căldura de condensare existentă în gazele arse şi o reintroduc în sistem. like facebookMai exact, cu ajutorul unui schimbător de căldură special creat, recuperează o parte din căldura latentă rezultată din vaporizarea vaporilor de apă din fum. Astfel, randamentul unei astfel de instalaţii este, după cum spun producătorii, 106% şi chiar 110%, în timp ce centralele clasice au un randament de 90%. Obţinerea acestui randament vine cu un cost suplimentar plătit chiar la achiziţionarea centralei.

Cât costă noile echipamente

Piaţa locală de centrale termice s-a adaptat la noile trenduri în ce priveşte eficienţa energetică, aşa după cum precizează Florin Todirică, director în cadrul Aquaterm. „Centralele cu condensare au aproximativ aceeaşi dimensiune ca şi a centralelor clasice. Din punct de vedere al preţului, centralele cu condensare sunt mai scumpe”, a mai spus directorul Aquaterm.

Dacă cea mai ieftină centrală convenţională costă circa 1.700 lei, una care foloseşte noua tehnologie costă minim 3.500 de lei, însă pe piaţă există şi centrale cu condensare în valoare de peste 10.000 de lei.

Potrivit specialiştilor, costul minim de instalare a unei centrale de apartament cu tot cu instalaţia termică va creşte de la 4.400 de lei la 5.800 de lei, însă piaţa va regla preţul şi sunt de aşteptat ieftiniri pentru noile echipamente.

În plus, centrala va avea nevoie de un racord suplimentar, la canalizare, pentru evacuarea condensului, dar şi de gaz de calitate superioară, unul cu o concentraţie slabă blocând instalaţia. „Sunt centrale performante, dar mult mai complicate şi mult mai pretenţioase decât una clasică, chiar şi o defecţiune minoră impunând costuri mari de remediere”, a declarat Nicuşor Niţă, inginer de service.

Sursa: Monitorul de Botoşani.

One thought on “Centrale scumpe impuse de UE

  1. Deja ‘producatorii de centrale’ lucreaza la noile manuale alternative de fizica, efectuand modificarile necesare pentru introducerea randamentelor supraunitare.
    Cica randamentul subunitar (adica <100%) a fost o greseala de tipar, nicidecum o urmare a principiilor termodinamicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *