Evaziune record din afaceri cu cereale

Finanţiştii au finalizat ancheta care a consemnat cel mai mare prejudiciu din istoria Fiscului. Evaluat de finanţişti la 23,1 milioane de lei, acesta ar fi fost creat de firma Ind Silva, axată pe comerţul cu cereale. Ancheta a inceput in urmă cu un an şi jumătate cind comisarii Gărzii Financiare au inaintat o sesizare penală pe numele societăţii, după ce au constatat că reprezentanţii acesteia au derulat acte de comerţ cu firme fantomă din Bucureşti şi Brăila. Administratorul imputernicit, Cornel Harasim, ar fi intocmit, potrivit comisarilor, 45 de facturi fictive ce priveau tranzacţionarea a 20.000 de tone de cereale. Practic firmele fantomă din Bucureşti şi Brăila achiziţionau cerealele, insă nu plăteau taxele la stat, iar ulterior livrau produsele la societatea din Botoşani la preţuri de citeva ori mai mari şi in cantităţi uriaşe.

Garda Financiară a inaintat pe numele firmei o sesizare penală cu un prejudiciu estimat la 11,3 milioane de lei, anunţind in acelaşi timp şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Ancheta finanţiştilor a inceput in toamna anului trecut şi a vizat activitatea societăţii in perioada 2004-2008. Astfel s-au descoperit mai multe operaţiuni derulate cu societăţi din Bucureşti care nu au putut fi dovedite ca fiind reale. Practic anchetatorii nu au găsit documente in contabilitatea firmei care să dovedească transportul cantităţilor de cereale menţionate in acte. Mai mult finanţiştii nu au putut să ii contacteze pe reprezentanţii firmei botoşănene, actele contabile fiindu-le puse la dispoziţie de poliţişti. "In decembrie am reuşit să finalizăm actul de control la o societate unde s-a constatat un prejudiciu de 23.115.721 de lei. Urmează să analizăm dacă vom inainta sesizare penală. Actul de control este deocamdată in perioada de contestare", a declarat Adrian Ursachi, şef al Administraţiei Contribuabililor Mijlocii.

Societatea este in insolvenţă

Societatea Ind Silva se află in insolvenţă, iar Fiscul s-a inregistrat la masa credală. Deschiderea procedurii de insolvenţă a fost solicitată de un alt creditor, iar Fiscul a pus sechestru pe bunuri evaluate la 15,9 milioane de lei.

Societatea a continuat să deruleze activităţi economice chiar şi după sesizarea penală inaintată de comisarii Gărzii Financiare, insă din luna ianuarie 2007 pină in luna iunie 2008 nu a mai depus declaraţii fiscale.

Cornel Harasim, administratorul Ind Silva, este acuzat şi de infracţiuni la legea pentru combaterea evaziunii fiscale, comisarii descoperind că acesta a fost imputernicit de un cetăţean egiptean să administreze o firmă cu sediul social in Bucureşti. In urma informaţiilor furnizate de Imprimeria Naţională a reieşit că in numele societăţii au fost solicitate 350 de facturi. Ulterior s-au descoperit 103 facturi emise de firmă, iar prin estimările făcute de specialişti s-a constatat prejudiciul de 4,5 milioane de lei.