O fată de nici 14 ani, din Coşula, insărcinată in luna a cincea, a fost adusă ieri cu ambulanţa la spital. Cazul minorei, primul de acest fel din 2009, nu i-a mirat, insă, pe medici care spun că s-au obişnuit să se ocupe de copile care ajung la ei cu sarcini avansate. Astfel, deşi sarcina este in a 20-a săptămină de evoluţie, este pentru prima oară cind fata vine la un consult. "Am preluat pacienta cu iminenţă de avort. Diagnosticul a fost pus din cauza unor dureri abdominale şi contracţii cauzate de efortul depus de tinără in gospodărie, avea o tensiune peste limitele normale şi este destul de slab dezvoltată pentru a duce o sarcină la această virstă", a precizat Constantin Andone, medic in cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Tinăra a fost transportată la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie şi preluată de medicii specialişti, aceştia reuşind să o stabilizeze in scurt timp. Adolescenta a povestit cu seninătate că sarcina este dorinţa ei şi a "soţului" care a fost acceptat şi de familia ei. De altfel, cei doi trăiesc impreună ca un cuplu căsătorit, de mai mult timp, deşi acest lucru contravine legii şi ar trebui să ajungă in atenţia asistenţilor sociali de la Primăria din comună şi a specialiştilor de la Protecţia Copilului. "La inceput ne-a spus că este căsătorită, dar cind am intrebat-o dacă are derogare pentru a se căsători, fata a recunoscut că nu este vorba de o căsătorie legală, ci mai degrabă de una de probă", a povestit un cadru medical.
Judeţ in top la mame minore
Din păcate, an de an Botoşaniul urcă tot mai mult in topul judeţelor cu mame minore. "Asemenea cazuri au fost intotdeauna, insă acum sunt mai mediatizate. In general in mediul rural se intimplă ca fetele de 15-16 ani să rămină insărcinate. In trecut nu se puteau mărita, dar trăiau in concubinaj, cu acordul familiei. Acum, dacă e şi un băiat de familie bună, astfel pun mina pe el", a mai spus Ladislau Szente, managerul general al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie.
Situaţia este confirmată şi de statisticile Spitalului de Pediatrie. Aproape jumătate dintre mamele internate cu copii sunt minore. Ponderea minorelor este, insă, mult mai mare, dar multe nu se internează, pentru că acasă le mai aşteaptă un copil. Virsta din ce in ce mai scăzută a mamelor a fost de multe ori un subiect dezbătut de medici, implicaţiile acesteia fiind de cele mai multe ori dăunătoare atit femeii, cit şi copilului. "O mamă minoră nu are cum să aibă grijă de un copil. Multe ii abandonează in grija bunicilor sau nu sunt in stare să le asigure condiţii normale de creştere", a spus Iulia Kadar, purtătorul de cuvint in cadrul Spitalului de Copii.
27.000 de copile din toată ţara au devenit mame in 2008
Anul trecut, au devenit mame peste 27.000 de minore din toată ţara. Dintre acestea, 1.500 au virste cuprinse intre 13 şi 15 ani. Potrivit statisticilor, in judeţul Botoşani există aproximativ 2.000 de copii cu copii. Din 2005 pină in 2008 in Botoşani au trecut prin durerile naşterii peste 2.200 de fete cu virste intre 15 şi 18 ani, iar alte 20 de fete au ajuns mame la mai puţin de 15 ani. In anul ce a luat sfirşit, au născut peste 500 de minore. La finele anului trecut, la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie au devenit mame adolescente in virstă de 14, 15 şi 17 ani. Toate au dat adus pe lume copii perfect sănătoşi, in toate cazurile impunindu-se dezvoltarea acestora era totuşi incompletă. Printre acestea este o mamă de 15 ani care anul trecut a marcat deja cea de-a doua naştere.
Specialiştii cer ca elevii să fie educaţi sexual
Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) susţin că numărul mare de minore cu copii reflectă lipsa de informare şi neconştientizarea importanţei folosirii mijloacelor de contracepţie. Aceştia susţin chiar că educaţia sexuală ar trebui să inceapă de la clasele primare, avind in vedere că virsta de incepere a vieţii sexuale a coborit foarte mult. "Este vorba de o lipsă totală de informare atit a părinţilor, cit şi a copiilor. Dar şi de o lipsă de comunicare intre aceştia. De multe ori este privit totul cu pudoare şi din păcate tocmai această pudoare face să apară astfel de cazuri", a precizat Lidia Onofrei, purtător de cuvint in cadrul ASP.
Cele mai recente date prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii vin să intărească ideea că adolescentele devin femei la virste fragede. Această maturizare timpurie pare să fie şi cauza pentru care milioane de femei din intreaga lume se confruntă cu numeroase probleme de-a lungul vieţii. Astfel, potrivit statisticilor oficiale, la nivel mondial, in fiecare an aproximativ 14 milioane de minore devin mame.