FOTO Primul câine- ghid pentru nevăzători din Moldova a fost adus la Botoşani

asociatia nevazatorilor botosani- caine ghid (1)Primul câine- ghid pentru nevăzători din Moldova a fost adus, luni dimineaţă, la Botoşani. Animalul este un Labrador Retriever şi a fost dresat pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să traverseze strada şi să urce sau să coboare scările. Câinele se numeşte Maia şi a venit la Botoşani împreună cu Petrică Iordache, un păşcănean de 35 de ani, nevăzător din naştere, căruia i-a schimbat viaţa.

like facebook„Câinele ghid şi nevăzătorul trebuie să formeze o echipă. Sunt momente când nevăzătorul se bazează pe câine şi când câinele se bazează pe nevăzător, pentru că trebuie de ştiut că Maia nu este un GPS. Ea mă ajută să mă feresc de gropi, de stâlpi, mă ajută să găsesc uşa de intrare sau de ieşire, să urc în tramvai. Atunci când sunt trepte Maia se opreşte. Ea mă îndreaptă spre trecerile de pietoni, dar nu poate să-mi spună dacă la semafor este roşu sau verde. Înca un aspect, câinele ghid nu este o păpuşă de care te foloseşti doar când ai nevoie, după care îl pui într-o cutie. Trebuie ţinut în casă şi trebuie să fie o legătură strânsă între tine şi câine”, a spus Petrică Iordache.

Maia a fost dresată special de Asociaţia Angel Dog din Satu Mare. Preşedintele Asociaţiei, Zoltan Szabo, a fost şi el prezent la Botoşani pentru a arăta cât este de important un astfel de animal în viaţa unei persoane nevăzătoare.

Pentru pregătirea lui este nevoie de aproximativ 8.000 de euro, ori în România un nevăzător nu-şi permite să dea această sumă. Petrică l-a primit gratuit pentru că noi suntem un ONG şi am făcut rost de bani din sponsorizări”, a declarat Zoltan Szabo.

Un astfel de câine este cumpărat de Asociaţie cu 500 de euro şi este dresat de doi ani. Îngrijirea patrupedului nu este costisitoare, însă cheltuiala pentru dresajul lui poate ajunge şi la 8 mii de euro. În judeţul Botoşani trăiesc aproximativ 2.500 de persoane nevăzătoare. Pentru că Maia este un câine ghid, legea îi permite proprietarului să meargă însoţit de patruped şi în orice instituție publică, chiar dacă de multe ori angajaţii băncilor sau a magazinelor sunt reticenţi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *