Posibile disponibilizări de personal în învățământ. Sindicaliștii amenință cu proteste

pichetare profesori la BucurestiBugetele unităților de învățământ sunt insuficiente din cauza finanțării pe bază de cost standard pe elev, lucru care ar putea duce la disponibilizări de personal. Atenționare vine din partea reprezentanților sindicatelor locale din învățământ, care  au cerut, prin federație, demersuri la nivel guvernamental pentru revenirea asupra Hotărârii de Guvern 9 din 2015 privind stabilirea costului standard pe elev.

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ, a afirmat că anul trecut bugetele în școli au fost limitate, însă, în 2015, fondul cu salariile a crescut la 6%, în timp ce creșterea prin costul standard pe elev este de doar 1%. Liderul LSI a spus că cele mai afectate sunt liceele vocaționale, respectiv Liceul de Artă și Liceul cu Program Sportiv.

Este imposibil să acoperim cheltuielile cu salariile. Costul standard a determinat pentru 2015 costuri mai mari cu 1% decât 2014, în condițiile în care în anul 2015 există și legiferate două creșteri salariale în învățământ pentru cadrele didactice: la 1 martie- 5% și la 1 septembrie-5%, iar pentru nedidactic prin creșterea salariului minim de două ori cu aproximativ 17%. În acest caz, nu pot să mă încadrez în buget decât dacă se va ajunge la disponibilizări de personal sau diminuarea numărului de norme. Am bani cu 1% mai mult și trebuie să acopăr salarii cu peste 6% mai mari”, a menționat Liviu Axinte.

like facebookEl a adăugat că implicit Ministerul Educației a cerut  Inspectoratului Școlar Județean ca unitățile de învățământ să se încadreze obligatoriu în bugetele alocate pe baza costului standard.

Acest lucru va conduce probabil la comasări de clase, anulări de norme, disponibilizări de personal. Cerem Guvernului să revină asupra hotărârii privind stabilirea costului standard care nu ține cont de alte acte normative. În subteran se urmărește disponibilizarea care ar fi de 5%, procent neacoperit din personal, mai ales în condițiile în care Guvernul semnase un acord cu sindicatele prin care să deblocheze în 2015 posturile”, a adăugat liderul LSI Botoșani.

Axinte a spus că în cazul în care vor fi disponibilizări de personal sau nu se vor plăti salariile profesorilor, se vor declanșa acțiuni de protest la nivel local.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *