Noii parlamentari se intrec in averi

Toţi cei nouă parlamentari de Botoşani aleşi in scrutinul din toamnă şi-au făcut publice averile, aşa cum cere legea. O scurtă lectură a declaraţiilor de avere afişate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că botoşănenii vor fi reprezentaţi in mandatul 2008-2012 atit de parlamentari avuţi, cit şi de unii mai săraci, asta dacă, desigur, aleşii judeţului au fost sinceri in cele declarate.

Dintre deputaţi se detaşează liberalul Florin Ţurcanu. Alesul din colegiul Săveni are peste 11 hectare de teren agricol, o casă, bijuterii in valoare de 15.000 de euro şi un venit mediu net lunar in ultimul an fiscal de 46.758 de lei. Sursele de venit sunt funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi exploataţia agricolă. Stingaci, deputatul a declarat intii dividende de 400.000 de lei, şi apoi "premii şi venituri din jocuri de noroc", tot graţie "exploaţiei" in valoare de alte 150.000 de lei.

Nici bobocul Neculai Rebenciuc nu stă rău la capitolul bunuri, dar mai are de invăţat despre redactarea unei declaraţii. Liberalul deţine terenuri, insă nu se ştie in ce suprafaţă deoarece a trecut la rubrica respectivă tot anul dobindirii. Deputatul de pe colegiul Flăminzi are casă de locuit, apartament in Iaşi, un spaţiu comercial, trei autoturisme, in speţă o Dacie, un Cielo şi un Audi. Venitul net lunar este de 6.083 de lei.

Dacă in cazul celor doi emoţiile de inceput de mandat sunt o scuză, la Costică Macaleţi e greu de inţeles de ce nu apare valoarea de impozitare a terenurilor. Aflat la al doilea mandat, social-democratul ales in municipiul Botoşani are un apartament, o casă şi un depozit bancar de 28.500 de euro. Pedelistul Stelică Iacob Strugaru nu se poate plinge că nu este instărit cu o casă de locuit şi un apartament in Iaşi. Alesul din Darabani deţine şi teren, insă nu se ştie cit, deputatul declarind "610" fără a menţiona şi unitatea de măsură. Nici la venituri situaţia nu este foarte clară, corecturile şi ingroşările ca la şcoală creind confuzie intre venituri medii lunare de 5.200 de lei sau de 12.400 de lei.

Social-democratul Andrei Dolineaschi deţine un apartament in Bucureşti, două maşini, mărcile Peugeot şi Opel, acţiuni in valoare de 23.185 de lei şi un venit lunar mediu declarat de 5.186 de lei. Cel mai sărac pare să fie portocaliul Cătălin Ovidiu Obuf Buhăianu, care, conform declaraţiei, nu deţine nici casă, nici teren, nici maşină, ci doar venituri lunare totale de 5.378 de lei. Deputat şi in mandatul trecut, Buhăianu nu este de plins, intrucit circulă cu un Volkswagen Touareg, are apartament ANL şi o firmă ce administrează baza sportivă de la Casa Tineretului.

Şi senatorii au investit in imobiliare

Topul senatorilor este mai greu de realizat deoarece democrat-liberalul Dan Humelnicu şi-a declarat "confidenţiale" veniturile proprii şi ale soţiei. Avocatul deţine insă terenuri agricole, forestiere şi intravilane, un apartament, o casă de vacanţă, un spaţiu de producţie, dar şi conturi şi depozite bancare de 83.012 de lei. Liberalul Liviu Cimpanu, deputat in mandatul trecut, se poate lăuda cu teren la Bucium – Iaşi, două case de locuit şi un spaţiu de producţie. La acestea se adaugă autoturismul Hyundai, bijuterii de 80.000 de lei, venituri de 12.200 de lei pe lună, dar şi datorii de 205.000 de euro, cea mai mare parte constind intr-un credit ipotecar pentru achiziţionarea unei case in Alfa Land. Mai bogat pare să fie social-democratul Gheorghe Marcu, cu 10 hectare de teren de mai multe categorii, inclusiv intravilan, o casă de locuit, un apartament in Iaşi şi două spaţii comerciale. Fără datorii, senatorul a declarat acţiuni şi investiţii de 123.150 de lei, dar şi venituri lunare medii de 20.736 de lei, acestea fiind obţinute din mai multe surse