Vezi câte persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile din 2014 şi care sunt cele mai frecvente cauze!

casa pompieri incendiu blandesti botosaniAnul trecut în judeţul Botoşani au avut loc 386 de incendii cu aproape o treime mai mult decât în 2013.

Potrivit pompierilor, cele mai frecvente cauze au fost: instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată; coş, burlan de fum defect; foc deschis în spaţii deschise/închise. Incendiile au făcut 15 vitime, iar 11 dintre acestea au decedat.

Cei mai mulţi dintre morţi sunt persoanele de peste 50 de ani care şi-au pierdut viaţa după ce au adormit în timp ce fumau sau din cauza neîntreţinerii mijloacelor de încălzire. Pagubele produse de flăcări se ridică la  6.595.439 lei, în timp ce bunurile salvale valorează  38.168.000 lei

like facebookMajoritatea evenimentelor cu foc s-au înregistrat în mediul rural, în casele şi gospodăriile persoanelor de vârsta a treia care, din cauza bătrâneţii şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.
De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.

Cele mai multe incendii s-au înregistrat în perioada ianuarie – martie, când vremea deosebit de rece, cu căderi de zăpadă, a determinat folosirea intensă a mijloacelor de încălzire.
Şi în luna septembrie, numărul incendiilor a crescut foarte mult, în mare parte, din cauza acţiunilor intenţionate şi exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor electrice.

„Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2014 relevă faptul că majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.
Îngrijorător este faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o creştere a incendiilor provocate cu intenţie pe fondul situaţiei economice nefavorabile, sărăciei, dezvoltării sistemelor de asigurări, amplificării actelor de vandalism, îndeosebi în rândul tineretului, creşterii numărului de persoane fără adăpost şi înmulţirii cazurilor de piromani pe fondul dezechilibrelor psihice”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *