Mii de solicitări şi sute de persoane salvate anul trecut de pompierii botoşăneni

pompieri in formatie botosani3Aproape 6000 de solicitări au avut angajaţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cursul anului 2014.

În misiunile lor au salvat 150de botoşăneni din locuinţele cuprinse de flăcări, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte 4.370 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale sau care au rămas încarcerate în autoturisme implicate în accidente rutiere, au ajuns la timp la spital, pentru îngrijiri medicale de specialitate, ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

În 2014, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani de 5.970 de ori, ceea ce înseamnă o medie de 16 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu 2013, numărul intervenţiilor la care au intervenit serviciile profesioniste a crescut cu peste 14%.
pompieri in formatie botosaniÎmpărţite pe categorii, acestea înseamnă 386 incendii, 4.348 intervenţii SMURD, din care 190 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi 18 intervenţii la accidente rutiere, 146 de intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor sau a fenomenelor meteo periculoase, 27 misiuni de salvare a unor animale din medii ostile vieţii, 15 misiuni de asanare a muniţiei neexplodate, 434 alte intervenţii (degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, transport apă, etc), precum şi 181 de misiuni pentru asigurarea supravegherea zonei de producere a unei situaţii de urgenţă.
În 433 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.
În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 27 persoane, dintre care 11 au decedat în urma unor incendii.
De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.

Incendii

În 2014, subunităţile de intervenţie ale I.S.U. Botoşani au acţionat pentru stingerea a 386 de incendii, din care 39 incendii la vegetaţia uscată, cu 29,10% mai multe decât în anul precedent (299 incendii în 2013).
Cauzele stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune – 78; acţiune intenţionată – 57; coş, burlan de fum defect – 54; foc deschis în spaţii deschise/închise – 44; sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate – 28; fumatul în locuri nepermise – 28, jocul copiilor cu focul – 25; cenuşă, jar scântei – 11 şi alte cauze (trăsnet/alte fenomene, scurgeri produse inflamabile, defecţiuni tehnice de exploatare, autoaprindere etc.) – 22.
Cele mai frecvente cauze au fost: instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată; coş, burlan de fum defect; foc deschis în spaţii deschise/închise.
63 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, patru dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.
Anul trecut, 15 persoane au fost victime ale incendiilor produse în locuinţe şi gospodării cetăţeneşti de pe raza judeţului Botoşani, din care 11 au decedat, iar 4 au fost rănite.
Din cei 11 decedaţi, 9 aveau vârste peste 50 ani. Aceştia şi-au pierdut viaţa după ce au adormit în timp ce fumau sau din cauza neîntreţinerii mijloacelor de încălzire.
Anul trecut nu s-au înregistrat victime în rândul copiilor.
Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la 38.168.000 lei.
Pagubele se cifrează la 6.595.439 lei.
Din numărul total de incendii, 278 s-au produs la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti.
Majoritatea evenimentelor cu foc s-au înregistrat în mediul rural, în casele şi gospodăriile persoanelor de vârsta a treia care, din cauza bătrâneţii şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.
De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.
Cele mai multe incendii s-au înregistrat în perioada ianuarie – martie, când vremea deosebit de rece, cu căderi de zăpadă, a determinat folosirea intensă a mijloacelor de încălzire.
Şi în luna septembrie, numărul incendiilor a crescut foarte mult, în mare parte, din cauza acţiunilor intenţionate şi exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor electrice.
Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2014 relevă faptul că majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.
Îngrijorător este faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o creştere a incendiilor provocate cu intenţie pe fondul situaţiei economice nefavorabile, sărăciei, dezvoltării sistemelor de asigurări, amplificării actelor de vandalism, îndeosebi în rândul tineretului, creşterii numărului de persoane fără adăpost şi înmulţirii cazurilor de piromani pe fondul dezechilibrelor psihice.

S.M.U.R.D.

Anul trecut, 4.370 de botoşăneni, dintre care 274 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Comparativ cu anul precedent, solicitările pentru echipajele SMURD, inclusiv cel de Terapie Mobilă Intensivă (TIM), au crescut cu peste 10%.
Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor şi echipajul de terapie intensivă mobilă) a avut în medie 12 intervenţii pe zi.
Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 191 de persoane, dintre care opt copii.
În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştienţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator.
Au existat şi situaţii în care echipajele SMURD au fost solicitate pentru bolnavi închipuiţi.
Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicale, 65 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.
În urma derulării campaniei „2% pentru SMURD”, peste 700 de botoşăneni au susţinut activitatea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.

Pericole înlăturate de inspectorii de prevenire

Peste 3.000 de stări de pericol, cauze potenţiale de incendiu şi alte nereguli au fost înlăturate în urma celor 2.589 de controale şi verificări efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, anul trecut, la operatori economici, instituţii şi localităţi. Aproape jumătate dintre abaterile de la legislaţia de prevenire a situaţiilor de urgenţă (incendii şi protecţie civilă) au fost remediate pe timpul verificărilor. Alte 1.521 nereguli au îmbrăcat formă contravenţională, dintre care 367 amenzi în valoare de 200.000 lei.
Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la modul defectuos de exploatare a instalaţiilor (electrice, de gaz, de încălzire locală), neverificarea mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), neinstruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Cu toate că anul trecut au fost efectuate cu 13,6% mai multe controale decât în 2013, numărul deficienţelor a scăzut cu 4%, ceea ce înseamnă că administratorii/conducătorii de instituţii publice şi operatori economici au început să conştientizeze că numai prin respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor îşi pot proteja viaţa, bunurile materiale şi mediul.
În 2014, inspectorii de prevenire au desfăşurat peste 1.800 activităţi de pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei (convocări, instruiri, puncte de informare preventivă, antrenamente de specialitate la localităţi, activităţi de informare derulate în cadrul campaniilor naţionale, la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti, activităţi cu cercurile de elevi, exerciţii de evacuare în caz de incendiu/cutremur în unităţile de învăţământ).
La aceste activităţi au participat peste 50.000 de elevi, cadre didactice, dar şi simpli cetăţeni, fiind distribuite aproape 30.000 de materiale informative.
În perioada 01 – 31.07.2014, s-a organizat şi desfăşurat ediţia a IV-a a Proiectului educaţional „Prezent şi viitor în siguranţă” în cadrul programului „Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă”. Evenimentul, unic la nivel naţional, a fost organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Botoşani, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Botoşani, Societatea Naţională de „Cruce Roşie” din România – Filiala Botoşani şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani.
La activitate au participat 300 de copii şi 30 de cadre didactice.
Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă s-a finalizat prin participarea a 60 de elevi la „Tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă”, organizată în Tabăra „Codrii de Aramă” Agafton în perioada 04-08.08.2014.
În perioada analizată, au fost emise 112 avize de securitate la incendiu, avize de securitate la incendiu pentru amplasarea construcţiilor în interiorul parcelelor, precum şi acorduri pentru jocuri de artificii, dar şi 64 de autorizaţii de securitate la incendiu şi protecţie civilă.
Totodată, au fost emise 22 de avize pentru transportul deşeurilor periculoase.
În 2014, au fost recepţionate 40 de obiective la care au fost efectuate lucrări de investiţii/modernizare (faţă de 18 în 2013) şi s-au executat 177 de controale tehnice de specialitate la obiective aflate în investiţii (faţă de 138 în 2013).
Anul trecut, inspectoratul a primit, înregistrat şi soluţionat un număr de 27 petiţii şi sesizări în domeniile apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile. Toate petiţiile şi sesizările adresate unităţii au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege.

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă

Cele 78 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă existente la nivelul judeţului Botoşani au în dotare:
– 16 autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă de capacitate medie;
– 142 utilaje (54 buldoexcavatoare/autogredere, 5 vidanje, 35 autocamioane, 9 cisterne de apă, 20 tractoare, 19 remorci);
– 85 motopompe pentru evacuare apă;
– 5 bărci pneumatice;
– 96 drujbe/motoferăstraie;
– 37 grupuri electrogen;
– 35 tărgi transport răniţi;
– 708 mijloace iniţiale de stingere a incendiilor.
În anul 2014 au fost achiziţionate două buldoexcavatoare (com. Călăraşi, com. Prăjeni), un autocamion (com. Tudora), o remorcă (com. Blândeşti), o motopompă (com. Vlăsineşti), opt costume de protecţie şi şase brâie de salvare (com. Albeşti), două măşti contra fumului şi gazelor (com. Durneşti).
În Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Botoşani sunt încadrate 2.709 persoane, din care 104 persoane angajate cu contract (78 – şefi serviciu pentru situaţii de urgenţă şi 26 conducători autospecială de intervenţie) şi 2.605 voluntari.
Deficienţe constatate cu privire la funcţionarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă:
· nu se respectă prevederile art. 12, alin. 3 din OMAI nr. 718/2005 pentru aprobarea Criteriilor de performanţă privind constituirea, încadrarea şi dotarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă prin faptul că nu se asigură încadrarea cu personal angajat a funcţiei de „şef serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă” la localităţile Corni, Cristeşti, Cristineşti, Adăşeni, Ştefăneşti, Blândeşti, Coşula, Mihălăşeni, Viişoara precum şi a funcţiei de „conducător autospecială de intervenţie” – la localităţile Viişoara, Băluşeni, Bucecea şi Avrămeni;
· nu se asigură spaţii de garare corespunzătoare (încălzite) pentru autospecialele de intervenţie din dotarea SVSU Bucecea, Flămînzi, Ştefăneşti, Avrămeni, Băluşeni şi Tudora;
· nu se respectă prevederile art. 14, lit. h), din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor prin faptul că nu se organizează şi execută, prin serviciul de urgenţă voluntar, controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la toate gospodăriile cetăţeneşti si nu se informează populaţia cu privire la modul de comportare şi de intervenţie în caz de incendiu, la localităţile Adăşeni, Dîngeni, Lunca şi Vorniceni.
În 2014, personalul SVSU a desfăşurat 43.826 activităţi de control la gospodăriile populaţiei, 613 controale la instituţiile publice şi operatorii economici din subordinea consiliilor locale şi 546 activităţi de informare publică în instituţiile de învăţământ, biserici şi la sediile primăriilor.
Faţă de anul 2013, se constată o intensificare a activităţii preventive desfăşurate de Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.
Pe timpul activităţilor de control desfăşurate de SVSU, au fost constatate un număr de 12.830 deficienţe, din care 8.077 au fost soluţionate pe timpul activităţilor.
Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat, anul trecut, la 492 intervenţii (faţă de 327 în 2013), din care: 252 intervenţii la incendii, 4 arderi necontrolate şi 236 alte tipuri de intervenţii.
Din cele 492 intervenţii, 452 au fost executate în cooperare cu structurile profesioniste (faţă de 326 în 2013) şi 40 intervenţii în mod individual (faţă de 46 în 2013), reprezentând o scădere cu 13,04 %, astfel:
ü 32 incendii, din care 4 de vegetaţie uscată (44 incendii in 2013, din care 8 veg. uscată)
ü 8 alte intervenţii (2 alte intervenţii in 2013).
Cele mai multe intervenţii le-au avut SVSU Albeşti, Botoşani, Corlăteni, Drăguşeni Şendriceni, Draguşeni, Hudeşti, Vorona şi Darabani.
Intervenţiile desfăşurate de către SVSU au contribuit la creşterea gradului de securitate şi siguranţă al cetăţenilor faţă de riscurile şi ameninţările la nivelul sectorului de competenţă şi a încrederii în aceste structuri.
Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, prin forţele şi dotarea proprie, au asigurat aplicarea măsurilor de protecţie şi primă intervenţie, iar în zonele situate la distanţă mare faţă de structurile profesioniste au reuşit chiar şi localizarea şi lichidarea incendiilor.
De asemenea, chiar dacă nu dispun de autospeciale, SVSU reprezintă un real ajutor pentru structurile profesioniste prin asigurarea la locul intervenţiei a forţei de muncă, a utilajelor şi materialelor pentru îndepărtarea efectelor negative ale incendiilor (buldoescavatoare, drujbe, pluguri, furci, lopeţi etc.), a rezervei de apă necesară pentru stingere etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *