Concert de violoncel, vineri seară, la Filarmonica Botoşani

concert filarmonica botosani de craciunVineri, 16 ianuarie 2015, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: PETRONIUS NEGRESCU
Solişti: OCTAVIAN ALIN LUP, violoncel

like facebookÎn program:

P. I. Ceaikovski: Poloneza din opera „Evgheni Oneghin”
Moderato. Tempo di Polacca

P. I. Ceaikovski: Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33
Moderato assai quasi Andante; Thema: Moderato semplice
Var. I: In tempo della Thema
Var. II: In tempo della Thema
Var. III: Andante sostenuto
Var. IV: Andante grazioso
Var. V: Allegro moderato
Var. VI: Andante
Var. VII e Coda: Allegro moderato con anima

P a u z ă

P. I. Ceaikovski: Simfonia a IV-a, în fa minor, op. 36
Andante sostenuto; Moderato con anima (In movimento di valse)
Andantino in modo di canzona
Scherzo: Pizzicati ostinato – Allegro
Finale: Allegro con fuoco

PETRONIUS NEGRESCU
– dirijor –

S-a născut la Tecuci, în data de 25 aprilie 1969. Iniţierea în domeniul muzicii s-a petrecut studiind violoncelul la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti (1977-1983). A continuat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1990-1995), specializările Regie de teatru muzical, Pedagogie muzicală şi Jazz. Sub pseudonimul Pedro Negrescu, a activat ca muzician de jazz, susţinând numeroase concerte, realizând foarte multe înregistrări de radio şi televiziune. Este autorul a trei albume proprii şi totodată autor al unor muzici de teatru şi film.
Din anul 2000, se dedică aproape în întregime artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat şi de doctorat, avându-i ca profesori pe: Petru Andriesei, Cristian Brâncuşi, Dumitru Goia. A mai studiat cu maeştrii: Petru Oshanitsky, Sabin Păutza, Larry Livingston, Ilarion Ionescu-Galaţi, Valentin Doni.
În anul 2008 a beneficiat de o bursa post-universitara în S.U.A., unde a fost asistent dirijor al maestrului Larry Livingston, şi a participat ca instrumentist în Orchestra Idellwild Festival, cu care a concertat la celebra Disney Hall. A asistat, de asemenea, la repetiţiile orchestrelor Los Angeles Philarmonic, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra. În urma acestor studii, a obţinut Certificate of Highest Distinction.
Ca dirijor, a susţinut concerte cu orchestrele filarmonicilor din: Arad, Timişoara, Cluj-Napoca, Bacău, Botoşani (la 1 februarie 2008 a susţinut aici primul concert cu o orchestră de filarmonică), Iaşi, la Teatrul Muzical N. Leonard din Galaţi şi la Teatrul de Operetă din Kiev.
Petronius Negrescu susţine şi o bogată activitate didactică, în prezent fiind profesor la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, Facultatea de Muzică, unde predă disciplinele: Estetică, Folclor, Teorie-Solfegiu-Dicteu, Citire de partituri, Dirijat.

OCTAVIAN ALIN LUP
– violoncelist –

S-a născut la data de 25 martie 1987 în Cluj-Napoca. A început să studieze violoncelul la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorului Gabriel Râpă şi apoi cu profesoara Todor Gabriela. A urmat apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti unde a studiat violoncelul cu maestrul Marin Cazacu. A continuat să se perfecţioneze în arta violoncelistică la Conservatorul Naţional Superior din Paris unde a studiat cu personalităţi marcante precum Roland Pidoux şi Xavier Phillips. Este Membru  al Cvartetului Cellissimo alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu, Răzvan Suma. A susţinut recitaluri şi concerte la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgu Mureş, Tulcea, Botoşani, Arad, Constanţa, Braşov, Iaşi, Sibiu, Sinaia şi în ţări precum: Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveţia, Austria. A mai beneficiat de îndrumarea unor muzicieni de prestigiu precum: Antoine Lederlin, Erkki Lahesmaa, Lazlo Fenyo, David Pia, Christoph Pantillon, Alvaro Huertas, Corina Belcea, Laura Samuel, Vladimir Mendhelsson, Krysztof Chorzelski, Axel Schacher, Stefan Metz.
A fost distins cu numeroase premii de interpretare: Premiul I la olimpiadele muzicale: Baia Mare (1999), Satu Mare (2001); Cluj-Napoca (2002), Braşov (2003), Târgu Mureş (2004), Constanţa (2005), Arad (2006); Premiul I absolut la Concursul Naţional Garabet Avachian, Bucureşti (2001); Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Naţional Mozart, Târgovişte (2002); Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Primăvara artelor, Bacău (2003); Premiul II la Concursul Internaţional David Popper, Varpalota  Ungaria (2003); Premiul I absolut la Concursul Internaţional George Georgescu, Tulcea (2003); Câştigătorul Selecţiei Naţionale pentru Concursul Eurovision Young Musicians/2004, Lucerna  Elveţia; Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Internaţional George Georgescu, Tulcea (2005); Premiul II la Concursul Internaţional de la Chişinău (2007); Premiul II Concursul Naţional Mihail Jora (2008); Marele premiu la Concursul naţional Paul Constantinescu de la Bucureşti (decembrie 2011).
În 2014 a fost semifinalist la Concursul Internaţional George Enescu – Bucureşti, situându-se între primii şase concurenţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *