Eminescu, omagiat la Biblioteca Mihai Eminescu prin promovarea tinerilor scriitori

DSC08461

cercul hanesti
Karina Lercă, juniorul cercului literar de la Hănești

Biblioteca Mihai Eminescu a găzduit, miercuri, în sala de lectură o activitate deosebită dedicată poetului Mihai Eminescu în cadrul căreia tineri talentați și îndrăgostiți de condei și-au citit creațiile în fața publicului prezent.

Cei care au spart gheața micului cenaclu ad-hoc creat, căci așa s-ar putea descrie în doar câteva cuvinte activitatea intitulată „Portretul artistului în tinerețe”, au fost copiii de la Hănești care sunt constituiți în cercul literar „Luceafărul” al Bibliotecii comunale din localitate. Copiii au recitat poezii, în majoritate dedicate poetului, au emoționat și au fost aplaudați pentru talentul lor. A urmat câteva persoane private de libertate care colaborează din spatele gratiilor pentru publicația Penitenciarului Botoșani, „Caietele lui Cain”. Printre aceștia și un fost ziarist din Ucraina, care a susținut un moment liric chiar în limba natală. Acesta a precizat că la Penitenciarul din Botoșani a învățat să vorbească limba română.

Momentul a fost urmat de copiii și tinerii susținuți de ziarul Buzz, unica publicație scrisă de copii și adolescenți în Botoșani. Denisa Sandu de 12 ani și Ana Iftodeanu de 11 ani, aceasta din urmă deja cu două cărți publicate, au recitat din creațiile lor, la fel ca Ana Maria Gibu sau Gabriel Ursu.

Denisa Sandu de la ziarul Buzzana iftodeanu ziarul buzz Ana Maria Gîbu, la cei 17 ani ai săi, are deja publicate 7 cărți,  iar Gabriel Ursu le-a mărturisit celor prezenți că a renunțat la jobul său pentru a-și urma visul de a fi scriitor.

Creațiile sale sunt publicate deocamdată pe un site care îi aparține.

Elevii Liceului Teoretic Nicolae Iorga au surprins plăcut cu secvențe din piesa lor de teatru „Bună seara, domnule Eminescu”.

La fel de impresionant au fost momentul propus de copiii de la Cernăuți care au recitat creații compuse de copiii cenaclului din orașul lor, cu emoție multă pentru poetul nepreche.  Emilia Nicorici și Ana Maria Kalancea au impresionat, de asemenea, și prin două melodii deosebite  închinate de asemeni poetului Mihai Eminescu. Spectacolul organizat de Biblioteca Mihai Eminescu în debutul Zilelor Mihai Eminescu a cuprins și două lansări de carte, „Manualul de jurnalism pentru copii și adolescenți”, al autoarei Ioanei Matfeev, coordonatorul cercului de jurnalism Micii reporteri în cadrul căruia se realizeză lunar ziarul Buzz și cartea autorului Dumitru Lavric, intitulată „Epistolar 500”, o cercetare unicat care cuprinde epistolele poetului. Cartea poate fi studiată la Biblioteca Mihai Eminescu de către cei care doresc și urmează să beneficieze de o lansare oficială.

copiii din cernauti

Tot în cadrul evenimentului a fost prezent și jurnalistul Radu Căjvăneanu, care în calitate de coordonator al Centrului Europe Direct Botoșani, a organizat un mic concurs cu premii în publicații de ale centrului. Căjvăneanu le-a cerut celor din public să-și imagineze reacția  lui Eminescu cu privire la starea actuală a culturii. A urmat o prezentare a programului Europa Creativă dat fiind faptul că în sală au fost și reprezentanții unor edituri.

Interesant a fost și un reportaj difuzat în cadrul manifestării, realizat chair de către reproterii ziarului Buzz anul trecut, dedicat Festivalului Seri Melancolice de anul trecut. De remarcat profesionalismul cu care copiii-reporteri, deși la o vârstă fragedă, l-au lucrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *