Taxele şi impozitele pe 2015 au fost aprobate în favoarea agenţilor economici. Vezi de ce facilităţi vor beneficia!

bani-lei-300x239Proiectul privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pe anul 2015 a fost votat, luni, de consilierii locali cu trei amendamente aduse de liberali şi care sunt favorabile agenţilor economici botoşăneni.

Astfel, în anul 2015, se va opera o scădere de la 1,4% la 1,3% a cotei prevăzute de Codul Fiscal pentru calculul impozitului pe clădiri datorat de persoanele juridice, însă agenţii economici vor beneficia, în plus, şi de o bonificaţiei de 10% în cazul în care vor achita integral impozitele şi taxele pe teren, clădiri şi mijloace de transport până pe 31 martie 2015, la fel cum beneficiază şi persoanele fizice. Un al amendament care a fost votat şi care devine aplicabil din ianuarie vizează diminuarea cu 50% a taxei pentru utilizarea punctelor de staţionare pentru taxi.

Primarul Ovidiu Portariuc a atras atenţia consilierilor locali că suma totală care rezultă din aceste amendamente nu poate fi susținută în bugetul pe 2015. El a acuzat faptul că amendamentele şi intervenţiile au fost aduse de consilieri care nu au nicio treabî cu mediul economic, în timp ce consilierii care au afaceri nu au intervenit să-şi spună punctul de vedere.

Nu sutem aici ca să luăm măsuri care să aducă un plus de imagine şi trebuie să gestionăm responsabil acest oraş, chiar dacă uneori pierdem din imagine, dar raţiunea trebuie să învingă. Nu suntem aici reprezentanţii mediului economic în Consiliul Local, ci suntem reprezentanţii tuturor botoşănenilor. Am avut grijă de mediul economic prin cele două măsuri pe care le-am aprobat, ajutorul de minimis care scuteşte de la taxe şi impozite agenţii economici cu investiţii de minim 75.000 euro şi proiectul cu facilităţile privind eşalonarea plăţilor. Mai mult de atât nu ne putem permite în acest moment „, a explicat edilul municipiului Botoşani.

like facebookŞi directorul economic al Primăriei Botoşani, Valerian Sănduc, a avertizat că vor exista probleme cu privire la partea de funcţionare a primăriei şi a structurilor finanţate de la bugetul local prin acordarea acestor facilităţi agenţilor economici.

În replică, consilierul local Florin Ghiorghiţă a cerut Executivului să taie din bugetul pentru petreceri, în timp ce consilierul local Cătălina Lupaşcu a cerut o gestionare mai bună a banului public pentru a face economii şi a acoperi şi cheltuielile care vor rezulta în urma aplicării celor trei amendamente.

Agenţii economici se sufocă de dări. Primăria municipiului Botoșani nu trebuie să devină un executor judecătoresc care să scoată la vânzare sau spre executare diverse bunuri sau să blocheze conturi, așa cum am pățit și eu într-o perioadă imediat trecută. Nu cred că ar trebui ca agenţii economici din Botoşani să nu beneficieze de acest sprijin”, a spus Florin Ghiorghiţă.

Taxele şi impozitele pentru populaţie vor fi menţinute în 2015 la nivelul celor din 2014.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *