Creditele populatiei din Botosani, mult mai mari decit economiile din banci

Populatia din patru judete din Romania a economisit mai mult decat a imprumutat, pentru restul tarii bancile fiind nevoite sa finanteze creditele acordate din surse externe, arata datele BNR, preluate de Ziarul Financiar.
Bucuresti, Mures, Harghita si Bacau aveau in luna septembrie economii totale mai mari cu 5,3 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) decat creditele contractate, in timp ce la nivel agregat, depozitele au fost mai mici cu 13,3 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro) decat creditele contractate.
Indicatorul depozite/credite, cumulat lei si valuta, ce caracterizeaza gradul de acoperire al creditelor prin depozitele atrase, este de 117% pentru Bucuresti. Capitala are cea mai confortabila situatie din acest punct de vedere. Cel mai mare dezechilibru dintre imprumuturi si economii, total lei si valuta, il au judetele Mehedinti, Bistrita-Nasaud, Gorj, Botosani si Salaj.

La nivel national, cumulat lei si valuta, indicatorul depozite/credite este de 86%. Indicatorul s-a depreciat fata de septembrie 2007, cand depozitele acopereau 99% din creditele acordate de banci, foarte aproape de nivelul de echilibru.
Evolutia negativa vine pe fondul creditarii accelerate in valuta. La nivelul intregii populatii, depozitele in valuta nu acopera decat 60% din creditele luate, fata de septembrie trecut, cand indicatorul era de 77%.
Bancile locale sunt dependente de finantarile de la bancile-mama. In urmatoarea perioada, accesul la sursele externe va fi din ce in ce mai dificil, iar creditarea in valuta va incetini dramatic, spun reprezentantii bancilor. Creditul in valuta a crescut cu 87% fata de septembrie trecut, in timp ce creditul in moneda nationala a inregistrat un avans de 32%.