Primărie obligată să returneze utilajele achiziţionate printr-un proiect european, după un scandal de corupţie

primaria hiliseu horia- judetul BotosaniO primărie din judeţul Botoşani a fost obligată de judecătorii Tribunalului Botoşani să restituie un utilaj cumpărat prin intermediul unui proiect co-finanţat cu fonduri europene. Este vorba despre Primăria Hilişeu Horia ce a achiziţionat, în 2008, un autogreder şi o autobasculantă precum şi servicii de modernizare a unui drum, suma ridicându-se la 2,4 milioane de euro.

Achiziţionat de la o firmă din Constanţa, acesta avea lipite cu benzi autocolante marca Ram Italia, însă pe subansamble erau înscripţionate numele unui producător din China.

like facebookÎn urma unor verificări mai amănunţite s-a descoperit că de fapt utilaje proveneau de la o firmă din judeţul Dolj, Dumatrucks SRL, iar cea din Constanţa era un paravan.

autogreder-dz-143_1Procurorii au descins la ambele firme şi au descoperit că firma din Dolj avea un contract cu un furnizor din Italia, Ram Italia, însă a importat utilajele din China, la un preţ în jumătate decât cel real.

Problema utilajelor chineze era calitatea, respectiv neîndeplinirea normelor europene. În urma verificărilor încrucişate s-a descoperit că şefa departamentului de vânzări de la firma doljeană, craioveanca Raluca Mihaela Preda, a falsificat documentele utilajelor, pentru a părea autentice, a întocmit facturi fictive de la furnizorul italian.
În urma procesului femeia a fost achitată după ce faptele au fost dezincriminate de noul cod penal, însă judecătorii au dispus desfiinţarea documentelor falsificate.

Judecătorii au obligat firma din Dolj să achite suma de 404.999 de lei achitată de comuna Hilişeu Horia către firma din Constanţa, iar Primăria botoşăneană a fost obligată să restituie autogrederul.

 

 

 

 

 

One thought on “Primărie obligată să returneze utilajele achiziţionate printr-un proiect european, după un scandal de corupţie

  1. Pai cum frate…..cu banii nostri europeni voi cumparati din China? Cumparati tot de la europeni, ca sa putem sa ne mentinem salariile de 3-4-5000 de euro. Lasa ca daca nu aveti bani de mancare va trimit europenii faina si zahar inscriptionat mare : UNIUNEA EUROPEANA, ca sa vada tot omul cine-l ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *