Păgubiţi de foc din neglijenţă sau răzbunare

pompier incendiu acoperis casa2În luna noiembrie, 24 de familii din judeţul Botoşani au fost păgubite de foc ca urmare a neglijenţei sau a răzbunării. Cauzele stabilite pentru incendiile de luna trecută sunt: acţiune intenţionată, coş/burlan de fum defect sau necurăţat, foc deschis în spaţii deschise/închise, instalaţii electrice defecte, fumat în locuri nepermise, mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate, cenuşă/jar şi scântei de la sistemele de încălzit şi aparate electrice sub tensiune.

Cele mai frecvente cauze au fost: acţiunea intenţionată – 5 evenimente şi coşul de fum defect sau necurăţat –  4 evenimente.

Valoarea pagubelor înregistrate în urma celor 24 de incendii a fost estimată la cca. 1.000.000 lei. Pompierii au salvat bunuri materiale de peste 2.500.000 lei.

like facebookEste îngrijorător faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o creştere a incendiilor provocate cu intenţie pe fondul situaţiei economice nefavorabile, sărăciei, dezvoltării sistemelor de asigurări, amplificării actelor de vandalism, îndeosebi în rândul tineretului, creşterii numărului de persoane fără adăpost şi înmulţirii cazurilor de piromani pe fondul dezechilibrelor psihice.

Incendiile intenţionate pot fi clasificate, după motivele determinante, în următoarele categorii: cu scop direct (din răzbunare,  pentru acoperirea altei infracţiuni, social-politic, fraude asigurări) şi instinctual (vandalism şi  piromanie).

Sursa: comunicat ISU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *