Farmacii sancţionate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate

farmacie BotosaniControalele efectuate în farmaciile din judeţ de către o comisie formată din reprezentaţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-au lăsat cu sancţiuni. Nu mai puţin de 80 de farmacii din judeţ au fost verificate, controlul vizând modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite.

 Potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Costel Lupaşcu, patru farmacii au fost sancţionate cu diminuarea cu 5% a sumei cuvenite pe luna noiembrie din contractul încheiat cu casa, după ce în timpul controlului nu au fost găsiţi farmaciştii la locul de muncă, ci doar asistenţii.

Alte trei farmacii au fost sancţionate cu avertisment pentru că nu s-au aprovizionat cu medicamente cu preţ mai mic sau egal decât preţul de referinţă, în timp ce în cazul a încă zece farmacii s-a dat avertisment, întrucât la momentul solicitării medicamentului nu aveau acordul în scris al pacientului că este de acord să cumpere un medicament cu preţ mai mare decât cel de referinţă.

like facebookConform prevederilor legale, farmaciile au obligaţia de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu sau fără contribuţie personale, mai precis medicamentele compensate şi gratuite.

Eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din parte pacientului se poate realiza în condiţiile în care medicul a indicat în prescriptie denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului.

De asemenea, farmaciile au obligatia legală de a informa şi  prezenta, la loc vizibil,  drepturile pacienţilor  în relaţia cu acestea. Controalele au avut loc în lunha noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *