Jumătate dintre copii din judet sunt obezi sau subdezvoltaţi

Peste 10.600 dintre elevii din judeţ se dezvoltă anormal. Rezultatele examinărilor medicale de bilanţ centralizate de Autoritatea de Sănătate Publică arată că noile generaţii au probleme serioase cu dezvoltarea armonioasă a organismului. Cadrele medicale au examinat 23.400 de elevi din toate ciclurile de invăţămint, incepind cu grupa pregătitoare şi terminind cu liceul şi şcoala profesională, atit din mediul rural cit şi din cel urban.

Aproape 50% dintre copii şi adolescenţi au o greutate peste limita normalului sau sunt subdezvoltaţi. Peste 5.700 de subiecţi au fost găsiţi cu greutate prea mare pentru virsta lor, iar peste 4.800 sunt prea slabi. Cifrele arată că tinerii şi copiii din mediul rural sunt mai sănătoşi şi ca atare mai armonios dezvoltaţi decit cei din oraşe. Principalele cauze ale dezvoltării nearmonioase sunt, conform specialiştilor, insuficienţa mişcării şi alimentaţia dezechilibrată.

Pentru a asigura sănătatea maturului de mai tirziu, hrana copiilor şi adolescenţilor trebuie să conţină produse din diferite grupe de alimente, fiind importante atit fructele, cit şi carnea. Nu trebuie să lipsească lactatele, dar nici pastele sau produsele de panificaţie, de preferinţă din făină integrală.

Autorităţile sanitare nu pot interveni decit atunci cind sunt solicitate de părinţi sau pentru verificarea modului in care micuţii sau tinerii sunt hrăniţi in grădiniţă sau şcoală. O astfel de verificare a fost efectuată in ultima perioadă de către inspectorii sanitari, care au verificat 34 de unităţi de invăţămint.

In cinci unităţi cantinele nu indeplineau condiţiile igienico-sanitare prevăzute de lege, insă se planifică reabilitarea sau schimbarea locaţiei. Este vorba de Colegiul "Mihai Eminescu", Grupul Şcolar "Elie Radu", grădiniţele 9, 10 şi 15 din municipiul Botoşani. La alte 15 unităţi s-a constatat că meniurile nu erau avizate de cabinetul de medicină şcolară.

baner_net_liviu.jpg

.

banner_grigoras_rvg.jpg

.

buhaianu_jpg2.jpg