Botoşănean diagnosticat cu o boală rară, după ce a consumat carne infestată

medic maria branzaUn botoşănean de 60 de ani a fost diagnosticat cu o boală rară. Acesta a ajuns la Spitalul Judeţean cu o afecțiune, iar în urma unor investigații mai complexe s-a constatat că acesta suferă de cisticercoză cerebrală, afecţiune întâlnită foarte rar, susţin medicii botoşăneni.
Medicul Maria Brânză, şefa Secţiei Medicală II, a declarat că boala a fost contactată în urma consumului de carne infestată.
Este o boală infecțioasă, un parazit care se absoarbe prin tubul digestiv și se localizează, printre altele, și la nivelul creierului și formează niște tumorete în care se găsește larva. Este un caz foarte rar. S-a îmbolnăvit de la consum de carne infestată, dar probabil că această infestare a fost cu mult timp în urmă. Pacientul s-a prezentat pentru o altă patologie, care se pare că nu avea legătură cu această parazitoză. A fost o diagnosticare întâmplătoare ” , a menționat medicul botoșănean.
like facebookRaspandirea bolii se face prin intermediul oualor de tenii, eliminate in mediul extern odata cu dejectiile sau cu varsaturile celor parazitati. Depunerea dejectiilor in afara latrinelor necorespunzator construite si diferiti factori externi (apa ploilor, vantul, mustele etc.) pot contribui la raspandirea oualor in mediul inconjurator (apa, fructe, zarzavaturi etc).
Omul se infesteaza odata cu patrunderea in organism a oualor (embrioforilor) de T. solium si mai rar de T. saginata. Acestea pot ajunge in tubul digestiv din mediul extern sau chiar de la insasi tenia prezenta in intestin. In acest din urma caz infestarea este posibila prin autoinfestatie exogena sau endogena prin regurgitatia in stomac a proglotelor din intestin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *