Candidaţi la Parlament trecuţi pe lista neagră

Doina Micşunica Dreţcanu (PSD), Costică Macaleţi (PSD), Cătălin Obuf Buhăianu (PD-L), Liviu Cimpanu (PNL), Ştefan Baban (PRM) şi Liviu Constantin Conţac (PSD) sunt candidaţii botoşăneni pe care Coaliţia pentru o Guvernare Curată (CGC) i-a inclus pe lista romanilor ce işi doresc să ajungă in parlament deşi au CV-urile a??pătatea??. Aceştia fie au mai fost parlamentari şi prin voturile lor au arătat că nu sunt 100% in tabăra cea bună a luptei impotriva corupţiei, fie sunt acuzaţi de fapte cu iz de corupţie. Primii cinci din lista botoşăneană a candidaţilor sunt actuali deputaţi, iar autorii proiectului anticorupţie le reproşează că au votat pentru legi ce dau naştere la abuzuri bancare sau in sistemul de justiţie, sau că au refuzat să semneze a??Pactul pentru Statul de Drepta??. Blamul cauzat de votul din parlament şi l-au atras Doina Dreţcanu, Costică Macaleţi, Cătălin Obuf Buhăianu şi Ştefan Baban.

Pactul pentru Statul de Drept ignorat de aleşi

Fiind un angajament conceput de 16 organizaţii non-guvernamentale, pactul mai sus amintit ii obligă pe parlamentari să nu opereze schimbări la conducerea DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie), ANI (Agenţia Naţională pentru Integritate) şi a Parchetului de pe lingă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi să voteze pentru noile coduri penale şi de procedură penală. Pactul a fost conceput după ce Comisia Europeană a criticat lipsa de voinţă politică in domeniul anticorupţiei din Romania, iar parlamentarii aveau timp să-l semneze pină pe 28 octombrie. Dintre cei şase candidaţi din lista neagră doar Cătălin Buhăianu a semnat documentul. "Am motivele mele pentru care am votat cum am votat. Iar caracterizarea unui parlamentar poate fi făcută din multe puncte de vedere. Printre altele Institutul pentru Politici Publice arată că particip la Democraţia participativă", a declarat deputatul Dreţcanu, adăugind că nu are cunoştinţă despre niciun pact şi exprimindu-şi scepticismul in privinţa CGC.

Cătălin Buhăianu şi-a recunoscut votul politic, dar a adăugat că ceea ce i se reproşează este incomparabil cu faptele ce sunt trecute in dreptul candidatului Liviu Conţac. "Eu nu vreau imunitate pentru a scăpa de dosarul in care DNA m-a dat in judecată, aşa cum face domnul Liviu Conţac", au fost cuvintele acestuia. Liviu Conţac, acuzat de DNA de spălare de bani, fals in declaraţii şi foloase necuvenite in valoare de 19,3 milioane de lei, a declarat că procesul este unul politic şi că intreaga Coaliţie pentru o Guvernare Curată lucrează in folosul unei anumite părţi a spectrului politic. "Fac jocul lui Traian Băsescu, cel care a vindut flota Romaniei. Oare Băsescu era pe o astfel de listă cind a candidat la preşedinţie?", sunt cuvintele candidatului.

In timp ce Costică Macaleţi a declarat că apariţia sa pe listă este o eroare, Liviu Cimpanu, nesemnatarul Pactului, susţine că nu i-a fost adus la cunoştinţă şi că ar semna orice document ce-şi propune binele şi evoluţia ţării.

Ştefan Baban a contestat calitatea autorilor listei negre şi s-a declarat "deosebit de curat". "Nu cred că este cineva care să-mi poată reproşa că am făcut vreodată afaceri necinstite. Iar votul din Parlament este uneori şi politic. Asta e", este de părere Baban.

Coaliţia pentru o Guvernare Curată este formată din Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Asociaţia Societatea pentru Justiţie (So-Just), Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Societatea Academică din Romania şi Societatea Timişoara.