VIDEO Un botoşănean vrea să construiască un oraş în miniatură

petru hromei trenulet botosaniUn bărbat din Botoşani are o pasiune mai neobişnuită pentru obiecte în miniatură, în special trenuri. În vârstă de 30 de ani, Petru Hromei, a reuşit să colecţioneze, începând cu anul 2009, garnituri de trenuri, maşini şi case pe care le-a montat fiind atent până la ultimul detaliu.

like facebookVisul său este să construiască o dioramă, practic un oraş în minuatură, Acest lucru însemnă ca pe o masă specială, ce trebuie să susţină aproape 400 de kg, să fie amplasate şina de cale ferată, garniturile de tren, gara, case, maşini, semafoare, stâlpi de telegraf, copaci, toate fiind ansamblate manual. O astfel de lucrare durează doi ani dacă se lucrează zilnic la ea. Inclusiv iarba este plantată manual, iar un alt exemplu este cel al caselor construite din beţe de chibrit.

Garnitura de tren imită perfect zgomotele produse de un tren real şi se poate automatiza digital în sensul în care să fie condusă de pe un dispozitiv electronic cu vedere din locomotivă. Până să îşi realizeze visul botoşăneanul a făcut, împreună cu un prieten o replică şi spune că în momentul în care lucrarea va fi gata vrea să o expună în oraş. Principala problemă a sa o reprezintă copii, care sunt foarte atraşi de obiectele în miniatură, însă nu ştiu să le manevereze şi le strică. Astfel, Petru Hromei a ajuns să îşi ţină piesele în casă părinţilor, departe de fiica sa de doi ani.

„Am un amic la Slobozia care a construit o dioramă şi a ajuns să fie văzută în toată ţară pentru că a fost cumpărată de o bancă şi utilizată într-un spot publicitar. Trebuie să ai pasiune, numai construcţia unei case din beţe de chibrit durează o lună de zile. O garnitură de tren ajunge la 1.500 de lei, însă cunosc pasionaţi care au dat şi 5.000 de lei. Vreau să deschid un club în Botoşani, deocamdată suntem doi. Ca să construieşti aşa ceva îţi trebuie cunoştinţe de inginerie, matematică, fizică şi chimie. Sunt două tipuri de persoane care se uită la o asemenea lucrare, colecţionarii care sunt atenţi la fiecare detaliu. Şi al doilea tip, cum sunt eu, vreau să fac o dioramă. După ce o termin vreau să vorbesc cu cineva care are un spaţiu comercial şi să o expunem”, a declarat Petru Hromei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *