A fost lansat la Botoșani primul manual de jurnalism pentru copii și adolescenți!

manualul de jurnalism pentru copiiSala George Enescu a Hotelului Rapsodia a găzduit, sâmbătă la amiază, lansarea primului manual de jurnalism pentru copii și adolescenți. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Atelierele BUZZ-jurnalism pentru copii”, derulat de Asociația Buzzmedia și finanțat de Primăria Botoșani. Sala s-a dovedit neîncăpătoare datorită zecilor de copii și adolescenți care fac parte din cercul de jurnalism adresat lor.

Alături de micuții jurnaliști au fost și Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, unul dintre cei care a făcut o prezentare cărții, Gabriel Ursu, un tînăr blogger botoșănean, care, de asemenea, a făcut o scurtă recenzie manualului. Au mai vorbit actorul Marius Rusu, prezentatorul emisiunilor Taverna și Fermierul de la TeleM, Cristian Costăchel, bibliotecarul Alexandru Vasilache, care le-a făcut cadou micilor jurnaliști și trei epigrame.

like facebookConferința de închidere a proiectului finanțat de PrimăriaBotoșani a fost moderată de doi dintre reporterii ziarului, Alexandra Ciotir și Marius Galan, ambii foarte pregătiți, dar și extrem de spontani în condițiile în care întreaga conferință a fost una interactivă cu intervenții din public.

expozitieCopiii aflați în public și-au exprimat opiniile despre experiențele dobândite la activitățile ziarului, au pus întrebări invitaților. Părinții copiilor prezenți și-au arătat satisfacția pentru modul în care se dezvoltă proprii copii în cadrul acestui proiect.

„Cursul de jurnalism ajută foarte mult copiii, este o experință pe care am trăit-o prin propriul meu copil și părinții care sunt în sală ar trebui să țină minte lucrul acesta. Când s-a înscris Daria la cursul de jurnalism, avea mari probleme la limba română, cu toate că avea un profesor bun la școală. Am rugat-o pe domnișoara să-i dea toate articolele care nu erau scrise corect, așa a învățat să scrie corect și aici, a învățat foarte multe lucruri care i-au prins foarte bine la examenul de admitere din clasa a IX-a și nu numai asta.La examenul pe care l-a avut, mulți copii au fost confruntați pentru prima dată cu un examen. Daria n-a avut emoții și asta contează foarte mult”, a declarat în timpul conferinței mama uneia dintre membrele cercului de jurnalism.

O altă copilă, pe nume Karina Todireanu, întrebată de cariera pe care ar vrea s-o urmeze, a spus, clar și răspicat, că jurnalismul și că și-ar dori o emisiune tv. O alta, pe nume Georgiana Mutu, a spus la rîndul ei că manualul vine în întâmpinarea lor. „E o idee foarte bună pentru că avem posibilitatea să vedem cum se practică jurnalismul”.60

Radu Căjvăneanu, colaborator al copiilor-reporteri, a fost unul dintre cei însărcinați să facă o prezentare manualului.

Radu Căjvăneanu, alături de cei doi copii prezentatori
Radu Căjvăneanu, alături de cei doi copii prezentatori

„Dacă ar fi să caracterizez manualul printr-un singur cuvânt, eu spun un cuvânt mare de tot, chiar dacă eventual sunt două cuvinte, i-aș spune viitor best-seller. Și asta pentru că acoperă un gol foarte mare în șirul manualelor pe care le studiază copiii și apoi pentru că are un caracter practic. Este construit chiar pe experiența cursului vostru de jurnalism și este ilustrat cu reportaje și interviuri din propria voastră activitate.Este extraordinar de bine realizat…Are un pic de teorie, are cîteva recomandări, cîteva exerciții, iar exercițiile sunt foarte bine concepute, se vede experiența, sunt concepute exact pe modelul vostru”, a spus Radu Căjvăneanu.

Gabriel Ursu, blogger în Botoșani, a spus și el că manualul este bine venit. „Primul lucru pe care l-am observat după ce am terminat de citit, a fost independența capitolelor, în sensul că dacă citești despre lead, despre un tip de reportaj, poți să o faci foarte ușor. Acest manual citindu-l vei fi informat cu lux de detalii”, a spus tânărul blogger.

Alexandru Vasilache (foto) a spus și el, la rândul lui, că este o necesitate acest manual. „Așa cum a intrat șahul în școli, așa va trebui să intre 70și jurnalismul ca să vă învețe și cu modul în care se face politică, modul de a se antrena în activitățile sociale, să învățați să nu transformați jurnalismul într-o bârfă, să fie într-adevăr profesional, nu amatorism, pentru că acest manual vă dă ocazia să deveniți mici profesioniști”, a spus Alexandru Vasilache.

Actorul Marius Rusu le-a oferit micilor gazetari sfaturi. „Este foarte important adevărul. De ce spun asta? Să nu vă lăsați copleșiți de dorința de a scrie un articol sau o cronică fără să vă gândiți la detaliu și la adevăr”.

Evenimentul s-a încheiat cu voia bună a micuților care au cântat pe ritmurile imnului lor, au primit

gabriel ursan
Gabriel Ursan, blogger

fiecare câte un manual pe care s-au întrecut în a cere autograf de la coordonatorul lor și totodată autorul manualului, Ioana Matfeev. Aceasta a declarat că manualul este o încununare a cleor 4 ani ai cercului de jurnalism.

„Nu am inventat roata, este o trecere în revistă a ceea ce și eu la rândul meu am învățat în facultate. Eu am tradus pe un limbaj al copiilor, am creat o serie de exerciții ca să le fac mai plăcută învățarea, am introdus exemple de reportaje și interviuri realizate în acești patru ani chiar de către copiii-reporteri. Este un manual pe care, dacă l-aș descrie într-un cuvânt, așa cum mi-a cerut Alexandra, aș spune atât: pasiune”.

Evenimentul a beneficiat și de o mini-expozitie foto cu imagini din activitățile proiectului amintit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *