VIDEO Un botoşănean a reuşit să devină un exemplu pe internet după ce a construit o centrală eoliană

vasile canipariu centrala eoliana corniUn bărbat din Botoşani a reuşit să facă economie la factura de energie electrică, construind o centrală eoliană care să îi alimenteze locuinţa.

like facebookViorel Cânipariu, a reuşit să construiască o centrală eoliană la locuinţa sa din satul Corni, iar curentul oferit cu ajutorul vântului îi reduce factura cu 20%. Acesta a explicat că este un pasionat al centralelor eoline, nefiind specilist, iar de mic a avut un vis, de a construi o centrală. Proiectul a reuşit să se materializeze în urmă cu aproape doi ani, când a pus în funcţiune centrala, ce îi produce 300 W, iar acumulatorul îl poate ţine până la o durată de şase ore.

Botoşăneanul recunoaşte că improvizat la construcţia centralei cu acumulatori auto, însă ar fi capabil să construiască o centrală care să îi asigure independenţa energetică la casă. Marele impediment este cel financiar, costurile componentelor fiind destul de ridicat.

Pentru a-şi prezenta proiectul a postat mai multe clipuri pe youtube, iar zeci de oameni din toată ţara s-au declarat interesaţi de centrala construită.

„Am făcut-o din pasiune. Am cumpărat un generator, cu 800 de lei, am folosit un butuc de la maşină şi acumulator cu o capacitate de stocare de până la şase ore, consumul din casă. Dacă este vânt te ajută. M-au contactaţi mulţi oameni să mă întrebe, după ce am postat pe internet. Sunt interesaţi să îşi facă şi ei acasă”, a declarat Viorel Cânipariu.

 

One thought on “VIDEO Un botoşănean a reuşit să devină un exemplu pe internet după ce a construit o centrală eoliană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *