Parlamentarii vor să apere hoţii

Senatul RomanieiHotărâţi să ascundă hoţiile, parlamentarii vor să pună căluş presei. Cea mai bună dovadă este faptul că, la Senat, a fost aprobat amendamentul care prevede pedepsirea cu până la trei ani de închisoare a persoanelor care dezvăluie informaţii din dosarele penale.

Amendamentul în cauză a fost propus de senatorul PSD de Mehedinţi, Şerban Nicolae, un avocat în vârstă de 46 de ani, care şi-a argumentat iniţiativa prin faptul că aşa s-ar împiedica scurgerile de informaţii de la procurori sau de la alte persoane care se ocupă de urmărirea penală. În fapt, însă, orice jurnalist care publică materiale cu informaţii confidenţiale sau orice persoană care obţine informaţii dintr-o anchetă şi le scrie pe facebook sau pe alte reţele de socializare riscă închisoarea. Asta pentru că amendamentul nu prevede nici măcar alternativa unei sancţiuni cu amenda.

like facebookAmendamentul a fost depus la Senat pe 3 februarie. Ca să evite reacţiile publice, senatorii au apelat la un truc permis de regulamentul de funcţionare a Parlamentului şi anume nu au supus amendamentul dezbaterii, iar după o jumătate de an au trebuit să-l adopte tacit, adică fără vot.

Senatorul Doina Federovici susţine că la comisia juridică, din care face parte, amendamentul a fost respins de toţi membrii, mai puţin de Şerban Nicolae. La fel şi la Comisia pentru drepturile omului. „A fost aprobat tacit pentru că nu a mai fost timp, nu a mai apucat să ajungă la plen”, a spus Doina Federovici (PSD).

Sursa: Monitorul de Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *