Firma care a dezvoltat mall-ul din Botoşani, executată silit

uvertura mall botosaniDin punct de vedere financiar, unul din cei mai cunoscuţi oameni de afaceri ai Iaşului merge din rău în şi mai rău. Recent, lui Dănuţ Prisecariu (FOTO) i s-a mai legat de gât o piatră de moară.

like facebookAsaltat cu cereri de insolvenţă din toate părţile, Prisecariu se confruntă acum şi cu mai multe sentinţe nefavorabile din partea instanţei. Altădată, Moldova Universal era „perla coroanei” din portofoliul de firme deţinute de acesta. Dezvoltatorului proiectelor Moldova Mall şi Uvertura City din Botoşani i s-a cerut în repetate rânduri intrarea în incapacitate de plată în acest an.

Pe parcursul ultimelor luni, două mari firme din portofoliul lui Dănuţ Prisecariu au clacat financiar, fiind deschisă în ambele cazuri procedura insolvenţei. Este vorba de Hala Centrală SRL şi Turism Moldova. Totalul datoriilor ajunge la suma de 140 milioane lei, iar pierderile înregistrate anul trecut se apropie de 20 milioane lei.

Sudometal SRL Bacău, societate care a lucrat la amenajarea Uvertura City Mall din Botoşani, a primit undă verde de la instanţă pentru a executa silit societatea lui Prisecariu. Cererea a fost formulată şi depusă la Judecătoria Iaşi la începutul acestei luni de către firma băcăună prin BEJ George Cristian Bujoreanu. În urmă cu doar câteva zile, magistraţii ieşeni au încuviinţat executarea silită a titlului executoriu.

Conform soluţiei publicate pe portalul Ministerului Justiţiei, Judecătoria Iaşi autorizează creditorul din acest dosar să treacă la executarea silită a obligaţiei prevăzută în titlul executoriu. Soluţia este fără cale de atac, potrivit aceleiaşi surse citate. Contactat telefonic, reprezentantul firmei din Bacău a spus că nu poate da informaţii privind acest caz. “Mă scuzaţi, dar nu vă pot spune nimic”, a afirmat executorul judecătoresc Bujoreanu.

Firma din Bacău a mai câştigat un proces similar contra dezvoltatorului Uvertura Mall în urmă cu o lună, pe 15 septembrie. Moldova Universal SRL va afla la finele acestei luni dacă intră în insolvenţă. B&B Safe Construcţions, firmă înregistrată în comuna Bârnova, a solicitat instanţei deschiderea acestei proceduri. Omul de afaceri ieşean deţine 71% din părţile sociale la Moldova Universal, iar aproximativ 25% din total aparţine societăţii Kirschblute SRL. În ultimul bilanţ depus la Finanţe, pierderile din 2013 ale companiei ajung la valoarea de 8,1 milioane lei, iar datoriile Moldova Universal se învârt în jurul sumei de 52,8 milioane lei.

Din luna mai 2014, cererile de insolvenţă contra societăţii patronate de Prisecariu s-au succedat într-un ritm ameţitor. Rând pe rând, la Tribunalul Sindic din Iaşi au fost înregistrate solicitări în acest sens. SC Placări Faine SRL a deschis “balul”. Societatea respectivă, înregistrată în judeţul Sibiu, este cea care a montat pardoselile din mall-ul construit de Prisecariu în Botoşani. Conducerea Placări Faine SRL susţine că are de primit 180.000 lei în contul lucrărilor efectuate la acest obiectiv, datoria datând de la finele anului 2012.

Alte şase societăţi s-au alăturat acestui demers, cererile lor fiind conexate de instanţă la cea iniţială. Între acestea se numără Sudometal Bacău dar şi o firmă din portofoliul lui Prisecariu, BSR Estate SRL. Pe data de 4 iulie 2014, judecătorul sindic a decis însă suspendarea dosarului. Reprezentanţii firmei din Sibiu au iniţiat şi anul trecut o acţiune similară în instanţă, renunţând atunci în schimbul primii unor bilete de ordin din partea debitorului. Ulterior, le-a fost refuzată plata acestor instrumente bancare, declarau presei din Botoşani oficiali din conducerea Placări Faine SRL Ziarul de Iaşi a încercat sâ îl contacteze pe Prisecariu, dar acesta nu a mai răspus la apelurile telefonice repetate.

Sursa: Ziarul de Iaşi

One thought on “Firma care a dezvoltat mall-ul din Botoşani, executată silit

  1. Economia de piaţa îşi spune cuvântul . Prin 2005, un alt investitor ieşean a plătit un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Mall în Botoşani iar rezultatul studiului a fost NEGATIV . Pe Prisecaru l-a salvat Cătălin Flutur cu asa zisul parteneriat public privat. Ce nevoie are Primăria de acest Mall? Dar botosanenii? Ce comisioane au încasat fostul primar şi consilierii de la acea dată? Daca primăria avea nevoie de birouri îşi putea construi singură o clădire de birouri mai mică pe bani publici mai puţini. Sper ca actualul primar să nu-l mai salveze încă o dată de la faliment comparând complexul de locuinţe Anotimpurile de pe locul fostei mori de grâu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *