Comunicat PSD: Trocul dintre Băsescu și Iohannis

psd siglaCe-i va cere Băsescu lui Iohannis pentru susținerea în turul II?

Turul II se prefigurează a fi o bătălie între doi candidați puternici, cu șanse reale, însă sprijiniți de forțe politice diametral opuse. Premierul Victor Ponta, care pornește cu prima șansă, are în spate cel mai mare partid din România, iar dacă va ajunge președinte va avea deja sprijinul guvernului în funcție și actuala majoritate parlamentară.

Klaus Iohannis, un candidat apărut aproape din neant pe prima scenă politică, despre care românii nu știu prea multe, este sprijinit de două partide, PDL și PNL care până nu demult  au fost în tabere opuse. La prima vedere, s-ar putea spune că Iohannis este liantul  partidelor din ACL. Însă, apariția și ascensiunea Partidului Mișcarea Populară, condus în față de Elena Udrea, dar din spate de Traian Băsescu, trădează pretențiile acestora după 16 noiembrie.

Băsescu, prim-ministru al unui guvern ACL-PMP

Klaus Iohannis a anunțat în mai multe rânduri că în cazul în care va fi ales Președinte va forța formarea unei noi majorități parlamentare pentru a impune un nou guvern la conducerea României. Ambele ținte – funcția de Președinte și o nouă majoritate  – nu sunt posibile fără sprijinul direct al lui Traian Băsescu și PMP. Iohannis nu poate deveni președinte fără votanții lui Udrea și Băsescu. Iar singura „monedă de schimb” pentru un troc politic cu Traian Băsescu este funcția de prim-ministru. Chiar dacă Iohannis nu ar agrea un astfel de schimb, el îi va fi impus de oamenii lui Băsescu intrați în ACL, prin filiera PDL. Blaga, Videanu, și mai ales Emil Boc au deschis deja negocierile  cu emisarii lui Băsescu.

Anastase, înapoi la Camera Deputaților

like facebookPentru liniștirea PNL, Blaga și Boc vor accepta ca șefia Senatului să revină unui liberal . În schimb, cei din PDL vor cere cu siguranță conducerea camerei Deputaților, iar aici Băsescu va avea iar un cuvânt de spus pentru a o impune pe favorita sa Roberta Anastase, care face parte din partidul lui Iohannis. Nici de această dată Iohannis nu va avea prea multe de spus, întrucât negocierea se va purta strictîntre partidele politice care se vor alinia în spatele său în cel de-al doilea tur de scrutin.

Elena Udrea, înapoi la Dezvoltare

Felia din tort pe care o va cere PMP va fi o poziție cât mai proeminentă în Guvernul Băsescu pentru Elena Udrea. Cu siguranță aceasta va pretinde o funcție de vicepremier și portofoliul Dezvoltării Regionale pe care l-a mai avut în guvernele Boc.

Justiția, pe mâinile lui Băsescu

După pierderea mandatului și a imunității prezidențiale, Băsescu va fi preocupat să își păstreze influența asupra parchetelor care îl pot trimite la închisoare. Dosarul Flota, casa din Mihăileanu, șpaga de la Cășuneanu, Afacerea Nana, cazul Bercea Mondialul sunt doar câteva motive pentru ca Băsescu să-i solicite lui Iohannis numirile de la DNA și/sau la Parchetul General.

Băsescu vizează serviciile de informații

O altă țintă ce va face inclusă în trocul dintre Băsescu și Iohannis este obținerea cel puțin a unei numiri la unul din principalele două servicii de informații SRI sau SIE. Nervozitatea lui Băsescu din ultimele zile față de SIE arată că aceast nu se poate împăca cu pierderea controlului în această zonă.

(Acest material reprezintă punctul de vedere al PSD Botoșani)

One thought on “Comunicat PSD: Trocul dintre Băsescu și Iohannis

  1. Da, este plauzibila un o asemenea schema politica, ba chiar contine un grad ridicat de realism politic.
    Problema principala: romanii doresc o intoarcere la regimul Basescu sau vor vota pentru lichidarea totala a acestuia ? In ce ma priveste, cred ca regimul Basescu a fost o plaga neagra pentru romani si pentru Romania ca stat. In acelasi timp, cred ca actuala putere – in frunte cu PSD – trebuie sa dea unda verde anchetarii tuturor cazurilor de coruptie semnalate – care sunt reale, nu cele contrafacute – si sa actioneze pentru curatarea completa a clasei politice de smenari si orchestratori de actiuni care au drept scop jefuirea avutiei nationale. Funia a ajuns la par. Nu se mai poate asa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *