Petiţie semnată de 20.700 de botoşăneni, depusă în Parlamentul European

psd siglaPreşedintele PSD Botoşani Andrei Dolineaschi a depus, miercuri, în Parlamentul European, Petiţia „România merită mai mult!”, semnată de peste 20.700 de botoşăneni, împotriva discriminării românilor care lucrează sau locuiesc în străinătate. Potrivit preşedintelui Comisiei de Petițţi  din Parlamentul European, Cecilia Wikstrom, aceasta este prima petiţie care are ca obiect principal discriminarea românilor în spaţiul Uniunii Europene. Aceasta s-a arătat impresionată de numărul mare de semnături şi de faptul că petiţia a fost depusă personal la sediul Parlamentului European din Bruxelles.

like facebookSolicitările formulate de cei peste 20.000 de botoşăneni au fost prezentate Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European de către preşedintele PSD Botoşani. Acesta a fost chiar primul semnatar al Petiţiei „România merită mai mult!”, ceea ce, conform regulamentului Parlamentului European, îi conferă rolul de reprezentant al tuturor semnatarilor, în dialogul cu eurodeputaţii.

Dezbatere în Parlamentul European împotriva discriminării românilor

Preşedinta Comisiei de Petiţii a subliniat că va susţine deschiderea unei ample dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European. Este deci primul demers iniţiat din Botoşani care ajunge pe agenda Uniunii Europene. Deputatul Andrei Dolineaschi a subliniat că toate cele 20.700 de semnături au fost strânse doar din judeţul Botoşani, care se situează printre primele locuri privind numărul de români plecați la muncă în străinătate.

„În judeţul Botoşani aproape fiecare familie are o poveste privind discriminarea unei rude în străinătate. Inclusiv eu personal şi familia mea am primit uneori un tratament, nedrept, doar pentru că ne-am născut în România”, a declarat Dolineaschi în dialogul cu şefa Comisiei de Petiții a Parlamentului European.

În pledoaria sa, deputatul PSD a mai subliniat că “în Europa sunt foarte mulţi români medici, profesori, ingineri sau muncitori care contribuie la bunăstarea Europei, iar din acest motiv România merită un tratament mai bun în cadrul Uniunii Europene.”

Revenirea la principiile fundamentale ale Uniunii Europene împotriva discriminării

Petiţia “România merită mai mult” enunţă principiul egalităţii între toţi cetăţenii europeni, prevăzut în art. 9 din Tratatul privind Uniunea Europeană, precum şi dreptul oricărui cetăţean al Uniunii de a-şi căuta un loc de muncă sau de a se stabili în orice stat membru, coform art. 15 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În Petiţie se arată că aceste drepturi fundamentale au fost încălcate în numeroase rânduri în privinţa românilor care lucrează în străinătate.

Condamnarea şi sancţionarea actelor de discriminare împotriva românilor

Cei peste 20.000 de semnatari ai Petiţiei cer Parlamentului European “adoptarea unei rezoluţii pentru condamnarea tratamentului nedrept şi discriminatoriu” împotriva românilor, precum şi “adresarea unei solicitări Comisiei Europene pentru realizarea unei anchete preliminare cu privire la numeroasele discriminări publice la care au fost şi sunt supuşi românii”. Nu în ultimul rând, Petiţia solicită Parlamentului European identificarea şi punerea în aplicare a unor mecanisme care să sancţioneze expulzările colective, îngrădirea drepturilor şi libertăţilor sau comportamentul discriminatoriu şi atitudinea xenofobă împotriva românilor”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *