Generalul Mihai Chitac, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul revolutiei, este nascut la Botosani

Generalul in rezervă Mihai Chiţac, condamnata definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul Revoluţiei de la Timişoara, pentru omor deosebit de grav, este nascut la Botosani. El s-a născut la data de 4 noiembrie 1928, in comuna Suharău. A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, specialitatea Infanterie (1949) şi apoi Academia Militară din Bucureşti – Facultatea de Arme Intrunite (1952). A obţinut ulterior titlul ştiinţific de doctor in ştiinţe militare. A indeplinit funcţiile de ofiter in Direcţia Operaţii a Marelui Stat Major, şef al Secţiei P.L. din Comandamentul Trupelor Chimice, comandant al Centrul de Instrucţie al Trupelor Chimice din Cimpulung Muscel (Şcolii de Ofiţeri de Chimie), conferenţiar la Academia Militară, comandantul Trupelor Chimice şi comandant al garnizoanei Bucureşti (1968-1989).
El a fost transferat, miercuri seara la Spitalul Penitenciar Jilava, alaturi de Victor Atanasie Stănculescu.
La data de 17 decembrie 1989, a făcut parte din echipa de generali (Ion Coman, Victor Stănculescu, Ştefan Guşe) trimisă de Nicolae Ceauşescu la Timişoara ca să reprime revoluţia.
Pe 28 decembrie 1989, generalul-locotenent Mihai Chiţac a fost numit in funcţia de ministru de interne prin Decret al preşedintelui Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, şi inaintat la gradul de general-colonel.
La 14 iunie 1990, generalul-colonel Mihai Chiţac a fost eliberat din funcţia de ministru de interne.
O comisie guvernamentală condusă de Viorel Oancea a propus in 1990 trimiterea in judecată a generalului Mihai Chiţac, pe atunci ministru de interne, pentru participare la reprimarea revoluţiei. Acest lucru s-a realizat in 1997.
In 1999, Mihai Chiţac a fost condamnat la 15 ani inchisoare şi degradare militară de către Curtea Supremă, condamnare menţinută in 2000 după recurs, dar anulată in 2004 in urma unui recurs in anulare.
In 2007, la rejudecare, Mihai Chiţac a fost iarăşi condamnat, sentinţă ce putea fi atacată cu recurs, insa, miercuri, a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de casatie si Justitie.