In data de 10 octombrie 2008, a avut loc la BucureÅti Seminarul "ReÅ£ele europene: cooperare Åi servicii pentru educaÅ£ie, formare Åi ocupare", organizat de Centrul NaÅ£ional Europass.
Europass este un portofoliu personal de documente pe care cetÄÅ£enii il pot folosi in mod voluntar pentru a-Åi face cunoscute calificÄrile Åi competenÅ£ele in Europa, in vederea facilitÄrii accesului pe piaÅ£a muncii sau a accesului la programe de educaÅ£ie Åi formare. Acesta este alcÄtuit din: Curriculum vitae Europass, PaÅaportul lingvistic Europass, Suplimentul Europass la Certificatul profesional, Suplimentul Europass la DiplomÄ, Documentul de mobilitate Europass. Europass nu este un instrument de validare sau recunoaÅtere a competenÅ£elor Åi calificÄrilor, ci oferÄ o platformÄ comunÄ de prezentare a acestora, care facilizeazÄ recunoaÅterea lor la nivel european. Este vizatÄ orice persoanÄ care doreÅte sÄ studieze, sÄ urmeze un program de formare sau sÄ lucreze intr-o altÄ Å£arÄ europeanÄ, indiferent de virstÄ, nivel de pregÄtire sau profil disciplinar, de exemplu: obÅ£inerea unei burse universitare, participarea la un stagiu de voluntariat, cÄutarea unui loc de muncÄ, participarea la cursuri de formare/specializare in cadrul unei firme. InformaÅ£ii suplimentare se gÄsesc pe site-ul: www.europass-ro.ro.
Obiectivele Europass sunt: sprijinirea activitatilor de mobilitate in Europa, dezvoltarea si eficientizarea instrumentelor Europass, oferirea unor servicii de calitate cetatenilor, firmelor si institutiilor (informare, asistenta, networking).
Tarile participante sunt: statele membre UE, statele EEA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), statele candidate (Croatia, Turcia, Fosta Republica Iugoslava Macedonia-FYROM)- in functie de acordurile incheiate cu UE.
Organizatii relevante:
– La nivel european: CEDEFOP (European Centre for the Development of Vocational Training), EURES (European Employment Services network), ENIC (European Network of National Information Centres on Academic Recognition), Eurodesk, Euroguidance.
– In
Eurodesk este un serviciu ce oferÄ informaÅ£ii europene pentru tineri (informaÅ£ii europene Åi naÅ£ionale relevante pentru tineri in domeniul educaÅ£iei, formÄrii Åi tineretului: mobilitate, studiu, muncÄ, timp liber). Eurodesk oferÄ asistenÅ£Ä Åi sprijin direct Åi online pentru cei care lucreazÄ cu tinerii. Serviciile Eurodesk sunt: rÄspuns la solicitÄri, imbunÄtÄÅ£irea accesului la informaÅ£ii Åi oportunitÄÅ£i europene, conÅtientizare europeanÄ: promovare, proiecte, publicaÅ£ii; training, sprijin Åi networking. Mai multe informaÅ£ii se gÄsesc pe website: www.eurodesk.ro.
EURES – Servicii europene pentru ocuparea forÅ£ei de muncÄ (EURopean Employment Services) este o reÅ£ea de cooperare in scopul facilitÄrii liberei circulaÅ£ii a lucrÄtorilor in interiorul SpaÅ£iului Economic European (UE 27 + Norvegia, Islanda Åi Liechtenstein) + ElveÅ£ia. Parteneri sunt serviciile publice de ocupare europene, sindicate, organizaÅ£ii patronale, instituÅ£ii de invÄÅ£Ämint. ReÅ£eaua este coordonatÄ direct de cÄtre Comisia EuropeanÄ (DirecÅ£ia GeneralÄ pentru Ocupare Åi Afaceri Sociale). AgenÅ£ia NaÅ£ionalÄ pentru Ocuparea ForÅ£ei de MuncÄ, in calitate de serviciu public de ocupare, este membru al reÅ£elei EURES de la data de 1 ianuarie 2007. Printre obiectivele EURES menÅ£ionÄm: informarea, consilierea ÅiA medierea acordate persoanelor aflate in cÄutarea unui loc de muncÄ in S.E.E; susÅ£inerea angajatorilor care doresc sÄ recruteze personal din state SEE, indisponibil pe piaÅ£a internÄ a muncii; diseminarea informaÅ£iilor referitoare la ofertele de muncÄ/CVurile existenteA la nivel comunitar Åi la condiÅ£iile de muncÄ Åi de viaÅ£Ä in statele SEE, cÄtre cÄutÄtorii de loc de muncÄ Åi angajatori. Website-uri EURES importante: Portalul Comisiei Europene (www.eures.europa.eu) Åi Portalul EURES Romania – parte a website-ului oficial al ANOFM (www.eures.anofm.ro).
Centrele EUROPE DIRECT (ED) s-au dezvoltat dupa anul 1996, la aparitia Centrului de Contact ED si formeaza una dintre cele trei retele de informare si comunicare ale Comisiei Europene. Rolul lor este de a oferi cetatenilor UE informaÅ£ii generale pe teme ale Uniunii europene in toate limbile oficiale; un rÄspuns la intrebarile legate de politicile Uniunii Europene; numele, adresele si numerele de telefon ale organizaÅ£iilor la care se poate apela pentru o informatie specializata; consultanÅ£Ä pentru a ajuta la depÄÅirea problemelor practice in exercitarea drepturilor cetatenilor in Europa. Dintre activitÄÅ£i, menÅ£ionÄm: informarea cetÄÅ£enilor (rÄspunsuri la intrebÄri pe teme europene & acces la surse de informare tipÄrite, electronice Åi audiovizuale); informare pentru media localÄ pe teme europene Åi reacÅ£ii la articole de presÄ eronate privind UE; susÅ£inere pentru proiecte de tip "reÅ£ea": ajutor pentru stabilirea de parteneriate transfrontaliere; participare Åi organizare de evenimente:A zile de informare, tirguri, caravane, conferinÅ£e, etc. Canalul ide comunicare se asigurÄA prin linia gratuitÄ 00 800 6 7 8 9 10 11- Åi in limba romanÄ.
In cadrul seminarului au fost prezentate, de asemenea, Cadrul european al calificÄrilor Åi Cadrul celor opt competenÅ£e cheie.
EQF este un cadru de referinta care va corela sistemele nationale de calificari din spatiul european. Acesta va oferi institutiilor de educatie/formare si angajatorilor posibilitatea de a intelege mai usor calificarile obtinute intr-o alta tara europeana si de a le transpune in propriul sistem de calificari. EQF recomanda ca: pana in anul 2010 toate tarile sa isi coreleze propriul sistem de calificari cu EQF; pana in anul 2012 toate certificatele de calificare nou eliberate sa contina referiri la nivelul EQF adecvat.
Cadrul celor opt competente cheie a fost dezvoltat ca parte a implementarii initiativei "Education & Training 2010", care urmareste obiective strategice ale Comisiei Europene pentru educatie si formare. In 2006, Parlamentul European si Consiliul UE au adoptat o Recomandare cu privire la stabilirea de competente cheie pentru invatarea de-a lungul intregii vieti.
Este nevoie de informatie europeana avind in vedere complexitatea Uniunii Europene, politicile de mare anvergurÄ, procesul complicat de luare a deciziilor, abordÄrile divergente ale comunicÄrii europene.