Seminar cu tema „Reţele europene: cooperare şi servicii pentru educaţie, formare şi ocupare”, organizat de Centrul Naţional Europass

In data de 10 octombrie 2008, a avut loc la Bucureşti Seminarul "Reţele europene: cooperare şi servicii pentru educaţie, formare şi ocupare", organizat de Centrul Naţional Europass.

Europass este un portofoliu personal de documente pe care cetăţenii il pot folosi in mod voluntar pentru a-şi face cunoscute calificările şi competenţele in Europa, in vederea facilitării accesului pe piaţa muncii sau a accesului la programe de educaţie şi formare. Acesta este alcătuit din: Curriculum vitae Europass, Paşaportul lingvistic Europass, Suplimentul Europass la Certificatul profesional, Suplimentul Europass la Diplomă, Documentul de mobilitate Europass. Europass nu este un instrument de validare sau recunoaştere a competenţelor şi calificărilor, ci oferă o platformă comună de prezentare a acestora, care facilizează recunoaşterea lor la nivel european. Este vizată orice persoană care doreşte să studieze, să urmeze un program de formare sau să lucreze intr-o altă ţară europeană, indiferent de virstă, nivel de pregătire sau profil disciplinar, de exemplu: obţinerea unei burse universitare, participarea la un stagiu de voluntariat, căutarea unui loc de muncă, participarea la cursuri de formare/specializare in cadrul unei firme. Informaţii suplimentare se găsesc pe site-ul: www.europass-ro.ro.

Obiectivele Europass sunt: sprijinirea activitatilor de mobilitate in Europa, dezvoltarea si eficientizarea instrumentelor Europass, oferirea unor servicii de calitate cetatenilor, firmelor si institutiilor (informare, asistenta, networking).

Tarile participante sunt: statele membre UE, statele EEA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), statele candidate (Croatia, Turcia, Fosta Republica Iugoslava Macedonia-FYROM)- in functie de acordurile incheiate cu UE.

Organizatii relevante:

– La nivel european: CEDEFOP (European Centre for the Development of Vocational Training), EURES (European Employment Services network), ENIC (European Network of National Information Centres on Academic Recognition), Eurodesk, Euroguidance.

– In Romania: CNFPA (Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor), CNDIPT (Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic), ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca), Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor.

Eurodesk este un serviciu ce oferă informaţii europene pentru tineri (informaţii europene şi naţionale relevante pentru tineri in domeniul educaţiei, formării şi tineretului: mobilitate, studiu, muncă, timp liber). Eurodesk oferă asistenţă şi sprijin direct şi online pentru cei care lucrează cu tinerii. Serviciile Eurodesk sunt: răspuns la solicitări, imbunătăţirea accesului la informaţii şi oportunităţi europene, conştientizare europeană: promovare, proiecte, publicaţii; training, sprijin şi networking. Mai multe informaţii se găsesc pe website: www.eurodesk.ro.

EURES – Servicii europene pentru ocuparea forÅ£ei de muncă (EURopean Employment Services) este o reÅ£ea de cooperare in scopul facilitării liberei circulaÅ£ii a lucrătorilor in interiorul SpaÅ£iului Economic European (UE 27 + Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) + ElveÅ£ia. Parteneri sunt serviciile publice de ocupare europene, sindicate, organizaÅ£ii patronale, instituÅ£ii de invăţămint. ReÅ£eaua este coordonată direct de către Comisia Europeană (DirecÅ£ia Generală pentru Ocupare şi Afaceri Sociale). AgenÅ£ia NaÅ£ională pentru Ocuparea ForÅ£ei de Muncă, in calitate de serviciu public de ocupare, este membru al reÅ£elei EURES de la data de 1 ianuarie 2007. Printre obiectivele EURES menÅ£ionăm: informarea, consilierea şimedierea acordate persoanelor aflate in căutarea unui loc de muncă in S.E.E; susÅ£inerea angajatorilor care doresc să recruteze personal din state SEE, indisponibil pe piaÅ£a internă a muncii; diseminarea informaÅ£iilor referitoare la ofertele de muncă/CVurile existentela nivel comunitar şi la condiÅ£iile de muncă şi de viaţă in statele SEE, către căutătorii de loc de muncă şi angajatori. Website-uri EURES importante: Portalul Comisiei Europene (www.eures.europa.eu) şi Portalul EURES Romania – parte a website-ului oficial al ANOFM (www.eures.anofm.ro).

Centrele EUROPE DIRECT (ED) s-au dezvoltat dupa anul 1996, la aparitia Centrului de Contact ED si formeaza una dintre cele trei retele de informare si comunicare ale Comisiei Europene. Rolul lor este de a oferi cetatenilor UE informaţii generale pe teme ale Uniunii europene in toate limbile oficiale; un răspuns la intrebarile legate de politicile Uniunii Europene; numele, adresele si numerele de telefon ale organizaţiilor la care se poate apela pentru o informatie specializata; consultanţă pentru a ajuta la depăşirea problemelor practice in exercitarea drepturilor cetatenilor in Europa. Dintre activităţi, menţionăm: informarea cetăţenilor (răspunsuri la intrebări pe teme europene & acces la surse de informare tipărite, electronice şi audiovizuale); informare pentru media locală pe teme europene şi reacţii la articole de presă eronate privind UE; susţinere pentru proiecte de tip "reţea": ajutor pentru stabilirea de parteneriate transfrontaliere; participare şi organizare de evenimente:zile de informare, tirguri, caravane, conferinţe, etc. Canalul ide comunicare se asigurăprin linia gratuită 00 800 6 7 8 9 10 11- şi in limba romană.

In cadrul seminarului au fost prezentate, de asemenea, Cadrul european al calificărilor şi Cadrul celor opt competenţe cheie.

EQF este un cadru de referinta care va corela sistemele nationale de calificari din spatiul european. Acesta va oferi institutiilor de educatie/formare si angajatorilor posibilitatea de a intelege mai usor calificarile obtinute intr-o alta tara europeana si de a le transpune in propriul sistem de calificari. EQF recomanda ca: pana in anul 2010 toate tarile sa isi coreleze propriul sistem de calificari cu EQF; pana in anul 2012 toate certificatele de calificare nou eliberate sa contina referiri la nivelul EQF adecvat.

Cadrul celor opt competente cheie a fost dezvoltat ca parte a implementarii initiativei "Education & Training 2010", care urmareste obiective strategice ale Comisiei Europene pentru educatie si formare. In 2006, Parlamentul European si Consiliul UE au adoptat o Recomandare cu privire la stabilirea de competente cheie pentru invatarea de-a lungul intregii vieti.

Este nevoie de informatie europeana avind in vedere complexitatea Uniunii Europene, politicile de mare anvergură, procesul complicat de luare a deciziilor, abordările divergente ale comunicării europene.