Trei politisti au sanctionat de-a lungul anului peste 4.000 de botosaneni, ridicand aproape 150 de permise. Cei trei agenti din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Botosani au sanctionat, de la inceputul anului si pana acum, mai multi soferi decat toata Politia municipiului Botosani, la un loc. Despre ei se spune ca sunt incoruptibili, iar sefii lor ii lauda ca sunt un exemplu de profesionalism si corectitudine si ca nu uita de juramantul depus nici atunci cand au in fata avocati, procurori, directori de institutii, parlamentarilor sau chiar colegi.
Sunt numiti "incoruptibili"
Au impartit cu "generozitate" amenzi soferilor pe care i-au prins in trafic nerespectand legea, fara sa tina seama de categoria sociala careia ii apartin. Cand agentul sef Cornel Hitu iesea pe teren, permisele erau ridicate pe banda rulanta, vitezomanii ori cei care nu respectau regulile de circulatie fiind disciplinati de urgenta. Care circulau cu viteza primeau o bine meritata amenda, iar cei care nu purtau centura erau "usurati" de 100 de lei. La atat de multe amenzi, este greu sa isi inchipuie cineva ca agentul ar mai fi putut sa lase loc unei "mici intelegeri" cu vreun sofer prins pe picior gresit. Asa ca, intr-un top al incoruptibililor din Politia rutiera are locul asigurat. Sefii sai sunt de parere ca vigilenta de care da dovada in trafic a insemnat, poate, zeci de vieti salvate. Astfel, cel aflat pe primul loc in topul politistilor fara mila pentru contravenienti, din luna ianuarie si pana acum a aplicat 1.951 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de peste 195.000 lei. A ridicat 75 de permise de conducere si 21 de certificate de inmatriculare. In acelasi timp, le-a oprit drumul pe sosele laA 14 soferi aflati sub influenta alcoolului, care erau un pericol pentru ceilalti participanti la trafic. Prin actiunile agentului sef Hitu, drumurile judetului fiind mai sigure. Pe locul doi din acest clasament al "politistilor fara mila" se afla agentul sef principal Romica Rau, cu un nume parca predestinat. A fost rau cu soferii care incalca regulile in trafic si a aplicat nu mai putin de 1.711 sanctiuni contraventionale de la inceputul anului. In palmares si-a trecut si el 61 de permise si 20 de certificate de inmatriculare ridicate, descoperind tot 14 soferi care s-au urcat bauti la volan. In acelasi top, pe locul trei se afla agentul sef Mihai Romanescu, cu 1.679 de sanctiuni aplicate si care i-a lasat fara permis pe 39 de botosaneni, ridicand 16 certificate de inmatriculare. In acelasi timp, a identificat noua soferi bauti, prin actiunea sa in trafic fiind sanctionati nu mai putin de 386 de vitezomani.
Amenzile le aduc salarii de merit
Din totalul sanctiunilor aplicate de angajatii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) in anul 2008, 74.183, angajatii Serviciului Politiei Rutiere si-au adus aportul la mai mult de jumatate. Mai exact, din aproape 74.200 de sanctiuni date de politistii botosaneni,A 43.332 au fost aplicata de angajatii de la "Rutiera". Prin prisma acestor cifre, politistii de la rutiera pot fi considerati cei mai activi. Cu toate acestea, sunt multe voci care spun ca inca pe strazi numarul accidentelor este prea mare si s-ar impune aplicarea cu mai multa strictete a legii. Altii sunt de parere ca amenzile nu rezolva problemele traficului si ca nu fac decat sa le sporeasca veniturile politistilor, care ar beneficia de premii, de stimulente in functie de numarul de amenzi aplicate. Dumitru Zmau a tinut sa mai precizeze ca politistii nu castiga mai multi bani daca dau amenzi cat mai multe, asa cum crede lumea. Desi pana in prezent era ideea ca la politisti s-ar intoarce o cota parte din amenzile aplicate soferilor, seful politiei rutiere a spus ca banii care se aduna se duc toti la bugetul statului. Pe de alta parte, politistii cu multe amenzi la activ tot au de castigat financiar. Activitatea celor trei agenti care au sanctionat un numar foarte mare de soferi i-a facut pe mai marii politiei botosanene sa se gandeasca la metode de recompensare pentru munca acestora. "Munca politistilor nu este niciodata recunoscuta. Si de aceea, noi, prin parghiile legale pe care le avem, putem sa recompensam oamenii dupa posibilitati, prin prime ori salarii de merit. Cat priveste onestitatea, cred ca toti politistii sunt onesti, nu numai cei care au aplicat mai multe amenzi. Au mai multe sanctiuni decat politistii de la municipiu poate pentru ca cei de la ordine publica mizeaza mai mult pe prevenire. Despre cei trei agenti nu pot decat sa-i felicit pentru ca au dat dovada de profesionalism, si in fata unui astfel de om nu poti sa spui decat cuvinte de lauda", a spus seful IPJ comisarul sef Viorel Serbanoiu. Si Dumitru Zmau isi lauda subalternii, afirmand, de asemenea, ca nu vrea sa le lase botosanenilor impresia ca se urmareste aplicarea amenzilor pe banda rulanta. "Noi asta incercam sa precizam oamenilor, ca nu vrem sa taiem chitante pentru amenzi, incercam sa-i facem sa inteleaga pericolul care inseamna viteza prea mare, mopede conduse neregulamentar, carute nesemnalizate noaptea. Astea sunt probleme reale cu care oamenii se confrunta. Si toata munca noastra are acelasi rezultat, sa facem drumurile mai sigure", a declarat seful Politiei Rutiere