Botoşăneni condamnaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ţepe date unor societăţi

decizii-iccjDoi bărbaţi din Botoşani, au fost condamnaţi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la închisoare, după ce au „ţepuit” opt societăţi comerciale.

Vasile Negru Costîn şi Ionel Talpiz, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi obligaţi la plata unor daune de peste 100.000 de lei către societăţile păgubite.

Gruparea din care făceau parte cei doi era coordonată de Dan Marin Topală şi Gabriel Ionuţ Pălimaru, ambii din Botoşani, condamnaţi şi ei la închisoare.

like facebookInculpaţii au început să acţioneze în toamna anului 2007 şi au intrat în atenţia anchetatorilor în februarie 2008. Potrivit procurorilor, activitatea infracţională a grupului s-a concretizat în inducerea în eroare a diverselor societăţi comerciale în vederea obţinerii unor foloase necuvenite.

Organizată pe mai multe paliere – de comandă şi de execuţie – gruparea contacta agenţii economici de la care ridica cantităţi mari de produse pe care le achita cu file cec fără acoperire.

De asemenea, membrii reţelei convingeau diverse persoane cu stare materială precară şi fără venituri care achiziţionau diverse bunuri în rate sau făceau credite la bănci folosind documente false.

Ulterior, bunurile obţinute erau vândute prin intermediul unor tăinuitori, cea mai mare parte din sumele obţinute întorcându-se spre liderii grupării. În cele aproape nouă luni în care a activat, reţeaua a cauzat un prejudiciu estimat la 500.000 de lei.

Gruparea a fost anihilată la începutul lui iunie 2008, când, sub comanda procurorilor DIICOT, au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare, cinci controale economice şi au fost puse în aplicare 18 mandate de aducere. În urma acţiunii, au fost ridicate în vederea indisponibilizării două ATV-uri, o motocicletă, trei semiremorci, trei laptop-uri, şase calculatoare, 1.750 de euro şi 10.950 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *