Judecaţi pentru ţepe de 500.000 de lei

Cel mai mare grup de ţepari descoperit vreodată la Botoşani a fost trimis in judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub acuzaţia de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, fals şi uz de fals. Pentru a descrie faptele grupării, sistemul de organizare şi modul lor de acţiune, procurorii au intocmit un rechizitoriu care numără 221 de pagini. "Cercetările s-au efectuat faţă de şase inculpaţi şi 41 de invinuiţi, iar la final s-a dispus trimiterea in judecată a 24 de persoane, dintre care trei in arest preventiv. Cu privire la restul, s-a disjuns cauza, o parte dintre cei cercetaţi fiind plecaţi in străinătate", a precizat procurorul Viorel Porumb, şeful biroului teritorial DIICOT. Intregul dosar, care cuprinde 27 de volume cu peste 10.000 de pagini, a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Botoşani, primul termen al procesului fiind stabilit pe 11 noiembrie.

Gruparea, care era coordonată de Dan Marin Topală şi Gabriel Ionuţ Pălimaru, de 39 şi respectiv 28 de ani, ambii din Botoşani, a inceput să acţioneze in toamna anului trecut şi a intrat in atenţia anchetatorilor in februarie 2008. Potrivit procurorilor, activitatea infracţională a grupului s-a concretizat in inducerea in eroare a diverselor societăţi comerciale in vederea obţinerii unor foloase necuvenite.

Organizată pe mai multe paliere-de comandă şi de execuţie-gruparea contacta agenţii economici de la care ridica cantităţi mari de produse pe care le achita cu file cec fără acoperire. De asemenea, membrii reţelei convingeau diverse persoane cu stare materială precară şi fără venituri care achiziţionau diverse bunuri in rate sau făceau credite la bănci folosind documente false. Ulterior, bunurile obţinute erau vindute prin intermediul unor tăinuitori, cea mai mare parte din sumele obţinute intorcindu-se spre liderii grupării. In cele aproape nouă luni in care a activat, reţeaua a cauzat un prejudiciu estimat la 500.000 de lei. Gruparea a fost anihilată la inceputul lui iunie 2008, cind, sub comanda procurorilor DIICOT, au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare, cinci controale economice şi au fost puse in aplicare 18 mandate de aducere. In urma acţiunii, au fost ridicate in vederea indisponibilizării două ATV-uri, o motocicletă, trei semiremorci, trei laptop-uri, şase calculatoare, 1.750 de euro şi 10.950 de lei.