In urmă cu două săptămini Guvernul a hotărit printr-un act normativ propriu care sunt polii de dezvoltare ai ţării. Executivul a nominalizat astfel 13 municipii spre care se vor indrepta in următoarea perioadă 1,4 miliarde de euro, bani provenind deopotrivă de la Uniunea Europeană şi de la bugetul central. Chiar dacă sumele sunt menite "să impulsioneze dezvoltarea economică echilibrată teritorial", municipii sărace, precum Vaslui sau Botoşani, nu se regăsesc printre polii aleşi de Guvern. In acelaşi timp, din Moldova pe lista privilegiaţilor sunt Bacău şi Suceava, zone ce sunt deja cu mult mai dezvoltate decit alte municipii din provincia de Nord-Est. Hotărirea Guvernului arată incă o dată că Botoşaniul nu este o prioritate pentru capitală şi că problemele din acest capăt de ţară rămin fără ecou in singurul loc in care şi-ar putea găsi rezolvarea. Banii ar fi putut fi folosiţi pentru proiecte integrate, precum reabilitarea centrului istoric sau a unor cartiere intregi, ştiut fiind faptul că Centrul Vechi va fi reabilitat doar parţial, iar cartiere intregi, precum Griviţa sau Parcul Tineretului, au nevoie de modernizări mai mult decit de orice altceva.
Decizia Guvernului a fost aspru criticată de primarul Cătălin Flutur, acesta susţinind că nu este prima dată cind un executiv se incăpăţinează să ignore problemele botoşănenilor. "Aproape că nu mă mai surprinde indiferenţa Guvernului faţă de municipiul nostru. Ne-am obişnuit ca in ultimii ani să fim nevoiţi să ne gospodărim propriul buget astfel incit să nu depindem la capitole esenţiale de Bucureşti. Asta este. Stringem din dinţi şi mergem mai departe poate va răsări soarele şi la Botoşani", a declarat primarul Cătălin Flutur.
Preşedintele Consiliului Judeţean a apreciat procedura Guvernului ca fiind greşită. "Raţiunea pentru care s-au alocat aceste fonduri europene spre Romania este tocmai recuperarea decalajelor. A dezvolta şi mai mult ceea ce e deja dezvoltat este chiar inversul scopului pentru care s-au făcut alocările. Este incă o dovadă de dispreţ din partea Guvernului faţă de botoşăneni", a explicat Mihai Ţibuleac.
20 de municipii din ţară vor primi finanţări consistente
Cei 13 poli de dezvoltare sunt Arad, Baia Mare, Bacău, Brăila, Deva, Galaţi, Oradea, Piteşti, Rimnicu-Vilcea, Satu-Mare, Sibiu, Suceava şi Tirgu Mureş. Aceştia vor avea rolul de liant intre alţi şapte poli de creştere, in speţă, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara. "Cu siguranţă s-a plecat de la performanţele economice ale localităţilor in sine. Faptul că Botoşaniul nu a fost calificat printre cele 20 de municipii la nivel de ţară, trebuie să ne ambiţioneze şi mai mult pentru atragerea de investiţii", a comentat prefectul Gheorghe Sorescu, decizia Guvernului liberal.