Sancţiuni pentru părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală. Vezi ce mai cuprinde noul regulament de funcţionare a şcolilor”

elevi cu ghiozdaneMinisterul Educaţiei pregăteşte un nou Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Regulamentul prevede sancţiuni pentru actele de violenţe în şcoli, sancţiuni pentru părinţii care refuză să-şi trimită copiii la şcoală, însă face referire şi la drepturile şi facilităţile acordate elevilor.

Potrivit proiectului, părintele care nu asigură școlarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu, poate fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1000 lei ori sau este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii. 

De asemenea, elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispozițiile legale vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora prin observaţie individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit/ bani de liceu/bursa profesională, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală sau din altă unitate de învăţământ preuniversitar, preavizul de exmatriculare, exmatricularea.

Sunt prevăzute sancţiuni clare pentru actele de violenţă în mod special, în interiorul şcolii. Sunt codificate şi amendate în mod corespunzător”, a declarat Iuliana Nacu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar.

like facebookDe asemenea, în cazul elevilor care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină cumulate pe un an şcolar se întocmeşte aviz de exmatriculare.

Proiectul mai prevede că elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru sau că pot beneficia de credite oferite de bănci pentru continuarea studiilor şi de suport financiar şi din sursele extrabugetare ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *