Se descurcă greu pe internet! Botoşaniul, sub media naţională la utilizarea internetului

calculatorLocuitorii Regiunii de Nord Est preferă în continuare mijloacele tradiţionale de informare (televiziune, radio, presă scrisă) şi sunt printre cei mai puţin interesaţi de internet, ceea ce îi situează la coada clasamentului naţional. De altfel nici la nivel internaţional nu stau foarte bine. Conform unui studiu comandat de Google și realizat în cinci ţări (România, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi Polonia) a rezultat că doar 32% dintre români folosesc internetul aproape în fiecare zi, iar dintre aceştia 75% accesează paginile de socializare şi 72% comunică online prin mesaje text. În timp ce media UE a celor care folosesc măcar odată pe săptămână internetul e în jur de 70%, scrie ziarulevenimentul.ro.

like facebookConform Institutului Naţional de Statistică (INS), puţin peste 7 milioane de români din cele 20 de milioane folosesc internetul. Judeţele codaşe sunt în zona Moldovei şi în sudul ţării, unde oltenii şi teleormănenii au cel mai deficitar acces la informaţii şi nu reuşesc să depăşească nici măcar pragul de 20%. În vârf, detaşat, se situează Bucureşti, acolo unde mai bine de 58% dintre locuitori folosesc internetul. Pe locurile următoare sunt judeţele Cluj (47,61%), Timiş (43,4%), Ilfov (40,54%) şi Constanţa (40,54%).
Bacăul, la mijlocul clasamentului


Bacăul e la mijlocul clasamentului în Regiunea Nord-Est, unde ca număr de utilizatori ai internetului se situează după Iaşi şi Suceava. Astfel, doar 28,5% din populaţia judeţului foloseşte internetul, adică 175.600 oameni din 616.168, conform analizelor INS. După nivelul de educaţie şi al instituţiei de învăţământ absolvite, în cazul persoanelor de peste 10 ani care folosesc internetul, cea mai mare categorie de utilizatori este a celor cu studii liceale (68.383 persoane), urmată de a celor cu studii superioare (45.866 persoane), studii primare (15.603), postliceale (7.418) şi fără şcoală absolvită (2.546 persoane). În Iaşi, gradul de utilizare a internetului este de 33,39% (tot sub media naţională), în Suceava este de 29,77%, în Neamţ este de 26,02%, în Botoşani este de 24,77%, iar în Vaslui este de 23,54%.
Tinerii şi oamenii de afaceri folosesc calculatorul


Dacă pentru generaţia tânără computerele și telefoanele mobile nu mai prezintă niciun secret, cei trecuţi de prima tinereţe au fost nevoiţi să se adapteze din mers.

În urmă cu 9 ani, mi-am deschis o mică afacere. În scurt timp, am realizat că nu poţi lucra fără internet, aşa că am dotat firma cu echipamente IT. Vizibilitatea firmei este un factor important, iar pentru succesul afacerii trebuie să îmbunătăţeşti comunicarea cu potenţialii clienţi. Acum dezvoltarea unei afaceri depinde foarte mult de accesul rapid la internet”, a spus Robert L. (47 de ani), patronul unei mici firme de amenajări interioare din Piatra Neamţ.

Şi locuitorii din mediul rural s-au modernizat. Computerele nu mai reprezintă o necunoscută pentru mulţi dintre ei. Dacă cei trecuţi de prima tinereţe accesează internetul pentru informaţii, tinerii sunt interesaţi de jocuri pe calculator şi să stea pe Facebook. Paradoxal, românii stau excepţional la viteza de transfer a datelor, pentru care sunt invidiaţi de majoritatea ţărilor europene avansate. Altfel spus, condiţiile sunt excelente, dar nu are cine să le exploateze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *