Instituţiile publice din judeţ, atenţionate să ia măsuri pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă generate de caniculă

apaPotrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova, în perioada 13 – 14 august, se instituie „COD GALBEN”  de caniculă pentru judeţul Botoşani.  Miercuri şi joi, valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi călduroasă, caniculară în cea mai mare parte a regiunii, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 – 37 de grade.  Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a transmis, încă din cursul zilei de marţi, 12 august, Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi instituţiilor publice din judeţ să ia măsuri pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă generate de caniculă, inclusiv depăşirea indicelui temperatură-umezeală, cum ar fi:         stabilirea unor puncte de prim ajutor în primării, case de cultură, şcoli, lăcaşe de cult, etc; instalarea corturilor de prim ajutor şi pentru distribuirea apei potabile în zonele intens circulate; identificarea zonelor cu risc crescut la arderi necontrolate de pe raza administrativ-teritorială a localităţilor şi monitorizarea acestora de către membrii componentei preventive a Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.

Canicula poate provoca incendii sau poate întreţine incendiile de pădure provocate de neglijenţa omului. Pentru prevenirea evenimentelor cu foc se interzice: – aruncarea ţigărilor aprinse la întâmplare, în special în zonele cu vegetaţie uscată, în mirişti sau în apropierea depozitelor de furaje etc.;  folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol în depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri;  depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podul clădirilor;  folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei;  folosirea afumătorilor improvizate;  păstrarea chibriturile, brichetele sau alte surse de foc în locuri în care copiii au acces.

Având în vedere prognoza meteorologică potrivit căreia în următoarele zile vremea va fi caniculară şi cunoscând apetitul unui număr mare dintre concetăţeni de a petrece timpul liber în apropierea cursurilor de apă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani reaminteşte părinţilor să-şi supravegheze copiii şi să nu-i lase la joacă pe malurile râurilor, lacurilor sau canalelor de irigaţii.

like facebook Totodată, botoşănenii sunt sfătuiţi să frecventeze numai locurile special amenajate pentru înot şi să respecte avertizările privind interzicerea scăldatului în alte zone decât cele autorizate. Aşadar, trebuie evitat scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu sunt indicate nici actele de teribilism prin plonjarea în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii. Cetăţenii trebuie să ştie că nu e bine să se aventureze în apă când sunt în stare de ebrietate şi că trebuie să evite scăldatul seara târziu sau în timpul nopţii. În timpul unor vijelii sau furtuni, scăldatul este interzis.

Sursa: comunicat ISU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *