Bebeluş ucis de apa de fintină

Fintinile din judeţul Botoşani sunt adevărate bombe pentru sănătatea oamenilor. Concentraţia de nitriţi este peste limita admisă in aproape 70% din fintinile din judeţ. In mod normal, peste jumătate dintre acestea ar trebui inchise, deoarece pun in pericol viaţa copiilor din acele zone. Chiar la inceputul acestei săptămini, un băieţel de trei luni din Călăraşi a fost adus la Pediatrie in stare critică, medicii diagnosticindu-l cu intoxicaţie severă cu nitriţi. Micuţul a fost transportat la Urgenţe cu salvarea, care l-a preluat pe drum dintr-o maşină cu care părinţii incercau să il aducă la medic. Sugarul a fost internat imediat la Secţia de reanimare a spitalului, medicii urmind să-l supună unui tratament de urgenţă care să anihileze efectul nitriţilor, dar totul a fost in zadar. "Bebeluşul a fost adus cu convulsii tonico-cronice, boală diareică acută şi cu un sindrom de deshidratare foarte pronunţat, de peste 10% şi bronhopneumonie. Din păcate intirzierea cu care a fost adus a făcut imposibilă salvarea lui", a precizat medicul Iulia Kadar, purtător de cuvint in cadrul Spitalului de Pediatrie.

Cazul copilului din Călăraşi este al 12-lea inregistrat in acest an. Situaţia e ingrijorătoare, in condiţiile in care numărul imbolnăvirilor este in creştere. Astfel dacă in 2006 au fost 12 cazuri grave, anul trecut numărul lor a crescut la 18, iar in acest an au fost deja 12.

Apă infestată din cauza dejecţiilor şi chimicalelor

Numărul mare de intoxicaţii cu nitriţi este explicat de medici prin faptul că pinza freatică este impregnată cu substanţe toxice de la latrine şi de la terenurile stropite cu ingrăşăminte chimice. Mai mult, in zonele afectate de inundaţii, concentraţia germenilor in apa fintinilor este de 10 ori mai mare decit limita admisă. Acest lucru i-a determinat pe epidemiologi să se deplaseze ieri din nou in zonele afectate pentru a incerca dezinfectarea fintinilor şi a reduce astfel riscul imbolnăvirilor. "Populaţia din zonele afectate de inundaţii este sfătuită in continuare să nu consume apă din fintini, iar mamele nou născuţilor sunt rugate să evite folosirea apei de fintină in prepararea hranei bebeluşilor. Chiar dacă fintinile au fost golite de mai multe ori, pină nu se realizează toate analizele şi dacă apa din fintini este contaminată, aceasta nu poate fi folosită nici pentru gătit, nici pentru igiena personală", a precizat Gabriel Oprişanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică.